Håkan leder samisk fotboll framåt

Sunday, 27 April 2014 07:34
FOTBOLL Håkan Kuorak valdes nyligen till president i det nya samiska fotbollsförbundet FA Sápmi. Nu väntar ett jobb med att återuppliva fotbollsverksamheten i Sápmi. Men närmast stundar urfolkscupen Conifa World Cup i Östersund i juni.

TEXT KATARINA HÄLLGREN FOTO TOR LUNDBERG TUORDA

Den samiska fotbollen har levt en slumrande tillvaro de senaste åren. Ett förbund finns, Sámi spábbáčiekčanlihttu, men ekonomiska bekymmer och dåligt engagemang har gjort att det inte drivits någon verksamhet på länge och det så kallade fotbollstinget har heller inte hållits på flera år.

Fotbollsentusiasterna i Sápmi tröttnade på att vänta och i höstas samlades ett gäng och bildade en interimstyrelse. I slutet på mars hölls så äntligen ett fotbollsting och då bildades även FA Sápmi där Håkan Kuorak valdes till president.

– Det är en stor ära och en glädje för mig. Det känns bara positivt.

Det gamla fotbollsförbundet bestod av ledamöter från ett och samma ställe. FA Sápmi har skrivit in i sina stadgar att styrelseledamöterna ska komma från hela Sápmi. Nu börjar en stor utmaning för förbundet att få till en hållbar ekonomi för framtiden, både från sametingen och från sponsorer.

En av anledningarna till att det brann i knutarna för att få till ett fungerande fotbollsförbund i Sápmi är den urfolkscup i fotboll som för första gången arrangeras i Sápmi. Den 31 maj invigs Conifa Cup i Östersund och Sápmi deltar med ett herrlag under den drygt veckolånga cupen.

Håkan Kuorak lyfter fram identiteten som en viktig del i ett samiskt fotbollsförbund.

– Många som inte vågat stå upp som samer ”kommer ut” som samer i och med att det finns ett samiskt fotbollsförbund. På norsk sida har det framförallt varit så, men i och med att det finns ett samiskt landslag så har man sökt sig dit. Det har varit en viktig del av den samiska identiteten och det kommer att vara fortsatt viktigt. Dessutom är fotbollen en del av en viktig social grej. Man samlas och lär känna varandra.

FA Sápmi kommer bygga upp verksamheten från noll. På det styrelsemöte som hölls direkt efter fotbollstinget drog man upp riktlinjer för hur man ska arbeta med barn- och ungdomsverksamhet, och även dam- och herrfotboll.

För Håkan Kuorak har fotbollen alltid varit en stor del av hans liv. Redan som liten grabb spelade han och de andra barnen fotboll i sommarvistet Stenudden vid Storlule.

– Det första man gjorde på morgonen var att sticka ut och spela fotboll. Ibland anordnades större matcher och då var även de vuxna med.

Håkan är född och uppvuxen i Gällivare och började sin fotbollskarriär i Gällivare SK och senare i Koskullskulle AIF. Han har även spelat i Porjus IK, Boo FF och IFK Tumba. När Håkan bodde i Stockholm spelade hans lag i Stockholmscupen och fick möta Djurgården som då låg i Allsvenskan.

– Det var ett minne för livet. Vi förlorade med 7-1, och jag blev kallad snövesslan från norr för att jag var så snabb, berättar Håkan och skrattar.

Håkan bor sedan 18 år tillbaka i Jokkmokk. Han har även varit tränare för både damlag, herrlag och nu senast sexåriga dotterns lag i klubben Jokkmokks SK. Han kan inte nog lovprisa storheten med fotboll.

– Man tränar och åker på resor tillsammans, gläds tillsammans när det går bra och sörjer tillsammans när det går dåligt. Man får uppleva så mycket med sina lagkamrater.

Picture of Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör