Förfäders röster på debutalbum

Sunday, 27 April 2014 07:32
NY CD Ájttegij siello – Sprits of the Ancestors Guoljoka Jonni Egen utgivning

John Kuoljok är 56 år och bor i Porjus i Norrbotten. Till vardags är han är renskötare i Sirges sameby och lulesamisk reporter på Sameradion.

Ájttegij Siello är hans debutalbum. Skivan, som endast är 20 minuter lång, rymmer sju jojkar från det lulesamiska språkområdet. Jojkarna handlar om människor och platser i Kuoljoks hembygd. Sáme niejdda, Gávnok saddje och Dálvve le guhkak heter tre av de traditionella jojkarna.

Kuoljoks röst kan beskrivas som stor och varm. Likt en varm bris har rösten lämnat Jokkmokks mäktiga fjällvärld och skogslandskap och fastnat på en silverfärgad cd-skiva. Jag har aldrig haft möjlighet att se och höra John Kuoljok live. Därför kan jag inte säga om han med sin röst och personlighet kan trollbinda en publik, stor eller liten det spelar ingen roll, men det hade varit en spännande upplevelse. Men Kuoljoks röst är inte det enda vi hör på albumet. I Jon Niilas vuolle får den sällskap av ett sprött blåsinstrument, även den avslutande jojken Vajssá ednam har klätts in i musik. Tack vare Vajssá ednam har albumet fått en mycket vacker avslutning.

Ájttegij Siello är ett album som hamnar i den bredda mittenfåran. Ni vet där skivor som varken är dåliga eller bra samlas. Detta debutalbum rekommenderas främst till de som söker jojkar från det lulesamiska området. För det som vill höra ljudet från förfäderna. I skivfodralet finns alla jojkar nerskrivna, bra för den som älskar att läsa under tiden som de lyssnar.

MARICA BLIND

Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör