Fågelnamnen får luft under vingarna

När Anna Sofie Bull Kuhmunen var ung brydde hon sig kanske inte så mycket om faderns berättelser om fåglar. Men med åren kom det han förmedlat till henne att få betydelse. Hon valde att skriva sin magisteruppsats om sydsamiska fågelnamn.

Och att känna till fåglar och deras beteende är, säger Anna Sofie Bull Kuhmunen, ett av många sätt att komma nära naturen. Fåglar berättar om väder och vind, om var rovdjuren finns i skogen och om var det finns kadaver. En del fåglar har så gamla samiska namn, att ingen längre säkert vet varifrån de kommer.

Anna Sofie Bull Kuhmunens dröm är att göra en fågelbok på sydsamiska. 
FOTO ÅSA LINDSTRAND

– Jag ser på fåglar på ett annat vis idag än när jag var ung, och jag känner en väldig närhet till min far när jag arbetar med det här, och en tacksamhet för den kunskapen han gav mig.

TEXT ÅSA LINDSTRAND

Vill du läsa hela artikeln?

Beställ din tidning genom knappen nedan. Vi ser fram emot att kunna erbjuda alla våra prenumeranter både en tryckt och digital tidning, från och med den 1 juli 2020.
Picture of Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör