Debuterar med kriminalroman i fjällmiljö

Tuesday, 28 April 2015 05:32
FÖRFATTARE Martin Persson är fyrabarnspappa, lärare och renskötare. Men han är även nybliven författare till en bok som har fått ett väldigt bra mottagande från läsarna.

– Jag har fått riktigt bra kritik, inte ett enda negativt ord har jag hört om den. Det känns overkligt!

TEXT OCH FOTO VANESSA ANDERSSON

”Ett första spår leder dem till Sundsvall och Timrå innan ett fruktansvärt terrordåd i centrala Östersund för jakten vidare till Frösön och den jämtländska fjällvärlden …”

På tre och en halv månad hann Martin Persson skriva sin första kriminalroman, Prickskyttens tårar, en berättelse om polisassistenten Alexander Anaris och hans äldre kollega polisinspektören Roger Backström. Boken utspelar sig i Jämtland och Sveriges mellersta delar, med hämnd som sin kärnhandling. En hel del av boken är inspirerad av Perssons eget liv. Han är själv uppvuxen i Hosjöbotten och Östersund och bor nu på Frösön. Hans mamma härstammar från Skåne och han har en samisk pappa från Jämtland, precis som en av bokens huvudpersoner, polisassistenten Anaris.

– Det är mycket saker som jag själv har upplevt som har kommit med i boken och jag har hämtat egenskaper från vissa personer jag känner. Det går väl inte riktigt att säga att en karaktär är helt och hållet baserad på en viss person. Men egenskaper och drag har de ju fått låna.

Väldigt mycket av det som beskrivs i boken hade Persson redan kunskap om då han är SO-lärare. Till exempel finns det gott om beskrivningar hur rättsväsendet fungerar. Lite mer forskning fick han dock göra om detaljer som vapenlängd, tyngd och egenskaper. Men resten av boken var det bara för honom att sträckskriva långt in på natten.

– Jag har väl haft den här berättelsen inom mig ganska länge. Den har liksom vuxit fram mer och mer.

Hur han har hunnit med att skriva, sköta sitt lärarjobb, tagit hand om familjen och även varit med i renskötseln kan vara svårt att förstå. Men med den lilla sömnen han hävdar att han behöver så har det gått bra ändå.

– Jag har det väldigt fullt upp kan man ju konstatera. Det går ju inte att skriva så länge barnen är vakna, det är totalt omöjligt. Utan jag skriver på kvällar och nätter när alla sover i princip.

Persson har redan börjat med andra delen i trilogin, den är planerad att komma ut i höst. Skriva är inget han har hållit på med hela sitt liv, men drömmen om att se sin bok i bokhandlarna har funnits länge och berättelser har han. Förutom den här serien så har han även idéer på ett par andra böcker som väntar på att få bli skrivna.

– Jag har väl runt fyra projekt som jag drog i gång med efter avslutandet av militärtjänstgöringen, men det fanns som ingen tid, ork eller engagemang. Uppslag finns för i alla fall tre helt annorlunda historier. En som är fantasy, en science fiction och ett historiskt drama.

Men innan han börjar med att skriva på en ny berättelse ska han se hur berättelsen om Alexander Anaris går.

Vem är den här boken för?

– Den är för alla. Men kanske framförallt till de som sitter och dömer i våra domstolar. Kanske är det någonting för dem att ta och fundera ett par extra varv på, på vad deras domslut kan leda till.

Picture of Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör