Årligt läger som förenar

Friday, 26 September 2008 08:47

41 ungdomar. Lägerledare som kastas i sjön. Gemenskap. Möten. Diskussioner och samtal. Sång och musik. Fotbolls-EM. Fjällvandring. Frälsarkransen. Tid för eftertanke.
–Man behöver inte längta hem, vi är som en stor familj och alla kommer att gråta när det här är slut, säger Viktoria Forsman, en av deltagarna i årets samiska konfirmationsläger.

Årets upplaga av kyrkans samiska konfirmationsläger har föregåtts av minutiösa och omfattande förberedelser. Ett arbetsmaterial med utgångspunkt från Frälsarkransen har utformats och lägerledarna har fått utbildning i bland annat pedagogik och liturgi. Utvärderingar av tidigare års konfirmationsläger har legat som grund för planeringen, och stor vikt har lagts vid att anpassa aktiviteterna för målgruppen – samiska ungdomar.
–Vi vill bejaka och synliggöra det genuina, det samiska, och samtidigt hjälpa ungdomarna att hitta sin egen plats i kyrkan, säger Åsa Karlsson, konfirmandkonsulent hos Luleå stift.

Under lägertiden sker många och långa diskussioner och samtal utifrån samiskt och kristet perspektiv, om bland annat gott och ont, liv och död, etik, manligt och kvinnligt. Ungdomarna får själva leda morgonböner, och förbereda en redovisning i samband med konfirmationsgudstjänsten.
Förutom ledarna som utsetts av Svenska kyrkan och Sáminuorra, har bland andra Krister Stoor och Johan Märak bjudits in för att träffa de samiska ungdomarna.

I år hölls lägret på Kyrkans Fjällgård i Jäckvik. Själva konfirmationsgudstjänsten skedde i Arvidsjaurs kyrka, och den efterföljande festen på Hotell Laponia.
–Jag hoppas att vi kan komma hit igen om fyra år, säger Åsa Karlsson.
–Luleå stift och Härnösand stift turas om att ordna samiska konfirmationsläger vartannat år, och nästa gång det blir vår tur blir det nog ordentligt nordsamiskt, förmodligen i Nikkaluokta.

KAJSA JANNOK FRÅN Gällivare och Viktoria Forsman, Jokkmokk, delar rum under lägertiden i Jäckvik. De berättade skrattande om sina upplevelser och sin nyfunna vänskap.
–Fast igår var det inte så kul, varmvattnet tog slut och vi hade mosad banan i håret, och honung som klibbade…, säger Viktoria Forsman.
–Och första dagen här, då fick jag åka till sjukhuset, jag skar upp foten på en sten.
Så visar de lerskulpturer som de gjort, uppdraget var att avbilda sig själv.
–Så här ser jag på mig själv, inte helt perfekt, men rak i ryggen, ärlig, säger Kajsa.
–Jag är glad, och jag står upp, jag vill inte lägga mig, säger Viktoria.
–Vi har hur kul som helst, och vi kommer garanterat att hålla kontakten efter lägret, försäkrar Kajsa Jannok.

Åsa Karlsson är glad för det nätverk som ungdomarna skapar under konfirmationslägret. Hon hoppas också att kyrkan ska kunna jobba vidare och utveckla kontakten med ungdomar efter lägertiden.
–Vi har arbetat intensivt med förberedelser och det praktiska genomförandet av lägret, men inte kommit till efterarbetet. Vad händer efter konfirmationen? Hur kan kyrkan följa upp och hålla en fortsatt god relation till ungdomarna? Det vet vi inte ännu, men på något sätt ska vi finnas för dem.

Text och foto: MARIANNE HOFMAN

Fakta Frälsarkransen:
Ofrivilligt strandsatt på en liten ö i Grekland utformade biskop emeritus Martin Lönnebo en Frälsarkrans med 18 pärlor. Syftet med Frälsarkransen är att få människor att stanna upp och få en närmare kontakt med Gud.
Inför konfirmationslägret i Jäckvik har Luleå stift, med Martin Lönnebos tillåtelse, skapat en Frälsarkrans av samiska material. Gudspärlan och jag-pärlan är gjorda av silver. Tystnadspärlorna av renhorn. Kärlekens pärlor av björk som färgats med alspån. Dop-pärlan tillverkas i glas med smala färgade ränder i de samiska färgerna. Ökenpärlan, liksom de pärlor som symboliserar bekymmerslöshet, hemlighet, sorg och uppståndelse, är handgjorda ullgarns-pärlor.

BILDNAMN LEDARE
Ewert Rickardsson, Johan Matti Steinfjell, Anne Kuhmunen, Ritva Seppälä, Åsa Karlsson, David Palopää, Signe Sandström och Mattias Harr var några av ledarna på det samiska konfirmationslägret i Jäckvik.

BILDNAMN POJKRUM
Idag är det städtävling, och Jeremias Åhrén plockar ihop sina kläder för att lägga dem i resväskan. Sommaren till trots använder Nika Pittja pälsmössa. Även inomhus, för säkerhets skull?

BILDNAMN NYKOMPISAR
Kajsa Jannok och Viktoria Forsman lärde känna varandra under konfirmationslägret i Jäckvik. De delar rum och våningsäng, och skrattar mer än de pratar. Att de trivs tillsammans går inte att ta miste på.

BILDNAMN HAND
Gemenskap. Alla deltagare på det samiska konfirmationslägret i Jäckvik fick varsin specialgjord samisk Frälsarkrans.

BILDNAMN PUTSNING
Alexandra Olofsson är stolt över sitt samiska ursprung. Men i skolan hemma i Östersund har hon inte erbjudits möjlighet att lära sig samisk slöjd, eller samiska språket. –Här kommer jag närmare det samiska, konstaterar hon.

BILDNAMN HANDGJORDA
Handgjorda bälten med tillhörande utsmyckningar och knivar. Det som är genuint samiskt lyfts fram under konfirmationslägret i Jäckvik.

Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör