Anna Maria Blind om livet för och på teatern

När Anna Maria Blind hittade skådespeleriet hittade hon hem. I rollerna fick hon vara sig själv. Gråta, skrika och skratta, men genom att låtsas vara någon annan. Hon blev den första samen på Dramatens elevskola, har stått på de stora scenerna och umgåtts med den tidens svenska kulturelit. Men anställd på Dramaten blev hon aldrig för Ingmar Bergman var chef och sade till Anna Maria att hon skulle bli krossad: ”Men du är helt unik som har levt som fjällapp, så fortsätt.”

Anna Maria Blind bor numera i Árviesjávrrie. Efter ett långt och innehållsrikt liv säger hon att det är färdigflyttat, även om hon saknar ett vitalt kulturliv och människor att prata litteratur med. 

– Han hade också starka åsikter om att de kvinnliga skådespelarna inte skulle gifta sig och bilda familj. Men själv gifte han sig hela tiden, säger Anna Maria Blind. 

TEXT OCH FOTO ÅSA LINDSTRAND

Vill du läsa hela artikeln?

Beställ din tidning genom knappen nedan. Vi ser fram emot att kunna erbjuda alla våra prenumeranter både en tryckt och digital tidning, från och med den 1 juli 2020.
Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör