Wednesday, 21 September 2011 20:42
Hon hade en längtan att få jobba med samiska frågor och i våras kom chansen. Östersund sökte en samisk språkambassadör. Anna Kråik sökte jobbet och fick det.
– Inom mitt jobb får jag möjlighet att visa att det finns andra sätt att se på världen och andra värden att ta del av.
Östersund är en av de kommuner som ingår i samiskt förvaltningsområde. Med detta följer vissa förpliktelser och därmed också nya tjänster inom kommunerna. Sedan 30 maj jobbar Anna Kråik som samisk språkambassadör för Östersunds kommun, ett jobb som hon är mer än nöjd med.
– Det ligger inom ramarna för vad jag vill göra, jobbet kom helt i rätt tid och det känns jättespännande att jobba med de här frågorna. Sedan är Östersund den största kommunen i länet så jag har en lite större båt att ro än mina kollegor.
Anna är nämligen inte ensam i ett större perspektiv. Samiska samordnare finns på fyra platser i länet, en i Dalarna, medan Krokom och Strömsunds kommuner rekryterar för fullt. Hennes uppgift är att implementera språklagstiftningen i Östersunds kommun, vilket i praktiken innebär att främja samiskan och främja möjligheten att införa den samiska kulturen i förskola, äldrevård och kommun.
Hon tycker det är viktigt att som kommun ingå i det samiska förvaltningsområdet, inte minst ur ett organisatoriskt perspektiv.
– Genom att ingå i förvaltningsområdet får vi ta del av den budget som möjliggör många saker. Sedan är det ju givetvis viktigt ur ett samiskt perspektiv. För revitaliseringens del är det viktigt i det sydsamiska området att språket synliggörs och nu hjälper kommunen till med det.
Anna säger att hennes målsättning är att det ska synas att Östersund är en samisk kommun. Hon hoppas kunna bidra till att de samiska ungdomarna i kommunen ser att samiska kunskaper är meriterande. I framtiden hoppas hon också att kommunservicen ska kunna erbjudas både på sydsamiska och på svenska.
– Sedan kanske många känner att det tar tid, men många processer går parallellt och tar längre tid än vad man tror. Men jag brukar tänka att det tagit ännu längre tid om det inte funnits någon språkambassadör som synliggör frågorna.
Hon medger att hon tidigare var en av dem som tyckte att det aldrig händer något med de samiska frågorna. Nu gör hon det bästa av situationen istället.
– Det är mitt jobb att lyfta olika samiska frågor. Jag tror att jag går omkring som en sorts samisk påminnelse på olika möten och i samrådsgrupper.
Anna Kråik är född och uppvuxen i Östersundstrakten. Hon har gjort sig ett namn som jojkare och säger sig vara en samisk ambassadör från jojkscenen, vare sig hon vill eller inte. Det finns, säger hon, vissa likheter med hennes jobb på kommunen
– När jag är ute och jojkar brukar jag tänka att det finns en möjlighet att så frön, plantera tankar och budskap och erbjuda andra glasögon att se på saker. Så tänker jag också inom det här jobbet.
Anna har många visioner att genomföra och hon har svårt att välja ut den viktigaste biten med jobbet.
– Men om jag kan hjälpa till att lyfta statusen på ett hotat språk då kan jag dö nöjd sedan, säger hon och skrattar. Hon fortsätter:
– Det är många språkarbetare före mig som arbetat hårt, gråtit och slitit. Det har gjorts så många försök att döda språket och ändå går det inte. Vi är sega och tuffa och det är något speciellt med hjärtats språk, även om man inte behärskar det.
Text: KATARINA HÄLLGREN