Albumet tar Ajnnak till världen

Recension

Artist:  Sara Ajnnak 

Album: Gulldalit-Can you hear me 

Endel av våra samiska artister arbetar med sina album så länge att de endast hinner ge ut ett eller två album under en livstid. Och så finns dem som likt Sara Ajnnak hela tiden kommer med ny musik. Ajnnaks tredje album Gulldalit har nåt publiken ungefär 4 år efter debutalbumet Suojggat från 2014. Album nummer två Ráhtja nådde lyssnarna 2016. Mellan skivsläppen har hon hunnit tävla i Sámi Grand Prix och i P4 Nästa, samt gjort en musikföreställning om sitt samiska arv. 

PÅ DE TVÅ första albumen arbetade hon med Fred Endresen. Nu har hon bytt producent till Stein Austrud. Producentbytet och kanske även nya livserfarenheter har förändrat ljudbilden från smala jojkpoplåtar till något mer storslaget. Låtarna på Gulldalit är vad som som lite slött brukar benämnas som världsmusik. I låten Tjuavuoh mujne kan man tillexempel höra orientaliska rytmer och Rássjuodálki är en new age-låt. Steget från den samiska popmusiken in i världsmusiken får mig att tänka på Mari Boine. En artist som förövrigt gör ett gästspel på låten Wake up Sleepwalker, som jag personligen är mycket förtjust i. I den blandas Saras spoken word med jojk och Mari Boines stämma. För när Sara Ajnnak öppnade dörren till världsmusiken tog hon med sig ett värdefullt arv – jojken. Dessutom läser Ajnnak texter på samiska och engelska i och mellan låtarna. 

ALBUMET GULLDALIT kommer vara Sara Ajnnaks biljett ut till världens stora folkmusikscener. Vi i Sápmi får hoppas att hon någon gång skickar ett vykort från någon av festivalerna därute. 

 Bästa spår: Wake up Sleepwalker

Antal Samefolket: 4 av 5

Marica Blind

Picture of Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör