Vårvintern firades med samisk festival

Det blev både flipp och flopp för den första samiska festivalen i Piteå. Medan föreläsningarna dagtid drog bra med folk, uteblev publiken i stort sett kvällstid. Festivalgeneralen Ulf Nårsa konstaterar dock att festivalen behövs.

Frågan om att Piteå kommun ska bli samisk förvaltningskommun har varit upp på den kommunala dagordningen ett par gånger. I samband med det bestämde sig Piteå sameförening för synliggöra samisk kultur i Piteå genom att anordna en festival. 

– Det enda man ser av samisk kultur annars här är de renar som är på vinterbete, säger Ulf Nårsa, vice ordförande i Piteå sameförening och festivalgeneral. 

Resultatet blev den första Girra Dállve Festivála, en tre dagar lång festival i centrala Piteå, med föreläsningar, en mindre marknad, artister, mat och dryck. När Ulf Nårsa summerar festivalen konstaterar han att det kom bra med folk dagtid, men att publiken uteblev om kvällarna. 

– Vi missade att festivalen krockade med marknaden i Arjeplog, så det är något att tänka på. Tamrenarna på lördagen var som en magnet och på många föreläsningar var det ett 50-tal personer. Men trots att vi hade bra artister kom inte folk kvällstid. Vi tror att priset kan spela roll, att det helt enkelt var för dyrt.

DET ÄR biljetterna som ger intäkter och den uteblivna publiken innebär ett underskott på minst 100 000 kronor för Piteå sameförening. Region Norrbotten, Framtidsbanken och Statens kulturråd gav festivalen ekonomiskt stöd, medan Sametinget avslog ansökan.

– Vi får försöka ta igen det genom att ordna andra aktiviteter under året, säger Ulf Nårsa. 

Planen var att Roger Pontare skulle ha dragit en stor publik, men på grund av att artisten greps för rattfylleri strax innan festivalen, valde arrangören att avboka honom.

– Vi fick med kort varsel söka en annan artist och hittade då den här Gruvknegarn, berättar Nårsa.

Valet av Gruvknegarn har fått kritik av dem som menar att artisten inte hör hemma på en samisk festival. Ulf Nårsa tycker att kritiken är missriktad.

– Man måste komma ihåg att under hela festivalen var det tre artister som inte var samer, så jag tycker att det blir lite fel fokus.

AMBITIONEN ÄR att Girra Dállve Festivála ska återkomma. Planerna på förbättringar och förändringar är redan igång. 

– Det vi har pratat om nu är bland annat att korta ner festivalen så att den blir fredag till söndag nästa år, och att då ha en helsamisk dag, men också att försöka utveckla själva marknaden och eventuellt byta plats för att ha allting mer samlat, säger Ulf Nårsa. 

Han hoppas och tror att festivalen har gjort avtryck:

– Jag tror att det här ger ringar på vattnet och att det blir svårare för Piteå kommun att säga nej till att bli fövaltningskommun nu. Det var ju som att kommunalrådet backade från det tidigare beslutet i sitt tal, säger Ulf Nårsa.

TEXT OCH FOTO ÅSA LINDSTRAND

Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör