Utmärkt företag får ännu ett pris

Monday, 05 December 2011 23:15

Det samiska ekoturismföretaget Nutti Sámi Siida har fått ännu en utmärkelse i sin samling. Denna gång handlar det om en av världens största utmärkelser inom turism, Responsible Tourism Awards, och företaget får priset för bevarande av kulturarvet.

För 15 år sedan startade Nils Torbjörn Nutti och Carina Pingi Nutti företaget Sámi Siida i Jukkasjärvi. Då var verksamheten ett komplement till renskötseln och tanken att driva ett turistföretag fanns liksom inte. Men paret startade i helt rätt tid, i samma veva som Ishotellet i Jukkasjärvi, och företaget har sakta men säkert växt till vad det är idag.

Nutti Sámi Siida har genom åren med jämna mellanrum blivit prisbelönta för sin verksamhet. Det senaste i raden av utmärkelser är alltså Responsible Tourism Award som delades ut på en av världens största resefackmässor World Travel Market i London.

Nils Torbjörn beskriver tävlingen som en form av inofficiella VM för hållbar turism och Nutti Sámi Siida är det enda företag i Europa som uppmärksammats.

– Det känns riktigt hedrande och jättekul att vi blivit prisade. Jag tror att vi fått priset för att vi inte är ett för turistiskt företag, istället driver vi verksamheten med fokus på det gamla kulturarvet.

Den främsta anledningen till utmärkelsen är nämligen bevarande av kulturarvet och i det här fallet tämjande av härkar och möjligheten för besökarna att åka renrajd.

Nils Torbjörn tämjer härkarna själv, ett omfattande och gediget jobb som tar tid. Idag har han 30-40 tämjda härkar som används på det gamla sättet. Det handlar alltså inte om att köra renar på en kort bana. Hos Nutti Sámi Siida får besökarna åka traditionell rajd i skogsterräng.

– Vi berättar också väldigt mycket om den samiska kulturen. Det sätt man färdades på förr i tiden har ju helt försvunnit och för mig är det viktigt att bevara det gamla, hela vårt företag bygger på det.

Nils Torbjörn säger att han är stolt över att kunna föra vidare den kunskap som han lärt sig av sina föräldrar och berättar att det inte bara är långväga turister som kommer för att åka renrajd.

– Ifjol hade vi besök av en samisk man som fått ett besök hos oss i 80-årspresent och som levt halva sitt liv som nomad. Det var jätteroligt för honom att få uppleva det han bara hade kvar i minnet. Det känns jätteroligt att få göra det här för någon som upplevt det.

Och, poängterar Nils Torbjörn, de driver ett företag och jobbar kommersiellt, men samtidigt går bevarandet av det gamla som en röd tråd i verksamheten. Det tror han är del av framgångarna, att besökarna får uppleva naturen och kulturen och ta ett steg tillbaka från det stressade samhälle vi lever i.

Paret har idag sin största inkomst från företaget, men Nils Torbjörn erkänner lite skämtsamt att han ångrat sig många gånger.

– Företaget tar mycket tid. Jag är uppvuxen i renskötseln och kan inte hålla på med det vardagliga renskötselarbetet. Jag skulle vilja vara mer på fältet, men tiden räcker inte till. Men nu känns det okej, det enda är att man skulle haft mer tid.

Företaget driver de inte för att samla på sig utmärkelser, även om han medger att det är roligt att bli uppskattad. Trots att Nutti Sámi Siida flera gånger uppmärksammats internationellt finns det andra priser som känns mer.

– Det mest hedrande att få var faktiskt SSR:s företagspris som vi fick i somras. Det är ett erkännande att bli uppmärksammad av det egna folket och det är det bästa man kan vara med om.

Text: KATARINA HÄLLGREN

Foto: NUTTI SÁMI SIIDA

Bildtext: Nils Torbjörn Nutti på Nutti Sámi Siida tillsammans med sina härkar Emil och Dilku.

Bild av Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör