Umesamisk jojk-pop

Sunday, 20 September 2015 06:53
Ny CD Báruos Katarina Barruk Vuelie 2015

2012 var den umesamiska musikern Katarina Barruk från Storuman Riddu Riđđus unga artist, men Báruos som släpptes den här hösten är hennes första album någonsin. Albumets namn betyder ”uppenbar” på umesamiska och även om det är svårt att veta hur många som kan prata umesamiska och språket är starkt hotat så sjunger Katarina på sitt modersmål på det här albumet. Ett bra val; Sápmi behöver höra mer umesamisk musik, och i synnerhet Katarinas album.

Katarina har arbetat tillsammans med Frode Fjellheim med sina sånger, och Báruos har blivit ett mycket bra album. Frode är en skicklig producent och Katarinas musik är både blues, jazz och kanske också en släng av folk pop, men samtidigt är det omöjligt att inte höra de tydliga influenserna från den traditionella umesamiska jojken på hennes album. Katarina har en behaglig röst, på en och samma gång både ungdomligt ren och samtidigt mogen, trots att hon ännu bara är 21 år gammal. Det är enkelt att höra att hon har arbetat med musik i hela sitt liv.

Báruos är årets bästa samiska CD om du frågar mig. Sorry, Jon-Henrik. Ändå saknar jag lite variation på det här albumet. Katarina är en duktig balladsångerska, men jag hade gärna velat ha lite fler snabba sånger från henne. Kanske är det därför som Gieries nuartta sámiebáhttja är min favoritsång på Báruos, trots att Katarinas jojk till vännen Evelina är den absolut vackraste låten på hela albumet om du frågar mig.

Johan Sandberg McGuinne

Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör