Systrarna Nutti jagar hitlåten 

Systrarna Hanna, 29, och Sara Nutti, 25, satsar på att få nästa stora hit och slå igenom i Sverige. De är båda aktuella med ny musik. Men trots att båda har samiska som modersmål är deras musik på svenska och engelska.

– Samiska är världens finaste språk, men jag vill utforska den svenska musikscenen också, säger storasyster Hanna Nutti. 

TEXT LARS-OLA MARAKATT 

Sara Nutti slog igenom för nio år sen i programmet X-factor. Trots att hon inte gick vidare i tävlingen så fick hon ett försprång till äldre systern Hanna då uppmärksamheten gjorde att producenter från Los Angeles ville jobba med Sara. Men tiden over there och projektet Baby Sara slutade med att teamet splittrades. 

– Den här tiden har varit som en skola för mig. Jag träffade många musiker och lärde mig att skriva musik. Men det är först nu jag släppt egna låtar, säger Sara som har tagit artistnamnet Dear Sara.

NÅGRA ÅR tidigare, 2002, höjde många samiska lyssnare volymen lite extra när Saras då tioåriga storasyster Hanna sjöng Mun áibbašan du (Av längtan till dig). Några år senare gick hon en ettårig musikutbildning i London. Men kampen för att ta plats i artistvärlden är tuff och de gjorde att Hanna startade ett eget skivbolag, Aileen Recordings, för att kunna ge ut sina låtar. Hittills är låten Hold me like I´m her största succén med 200 000 spelningar. I höst satsar Hanna på en ny EP med låtsläpp varje månad fram till årsskiftet. Det blir totalt fem låtar där första låten Saknar henne mer nyligen lanserats. 

– Jag är jättenöjd med de nya låtarna, säger hon. 
Hur tänker du kring att du väljer att sjunga på svenska istället för samiska? 

– Jag brukar inte tänka på hur jag skriver låtar. Det blir både på svenska, engelska och samiska. Nu har det blivit lite kill your darlings när jag valt ut dessa fem låtar bland dem jag skrivit. Jag vill försöka nå ut till en större publik, berättar Hanna. 
I NSD beskrev hon efter en konsert på Jokkmokks marknad 2017 att “det är speciellt att sjunga på samiska, det blir en annan känsla…och det är en finare meningsuppbyggnad”.

Vad har förändrats sedan dess?

– Samiska är mitt modersmål och det är världens finaste språk enligt min mening. Men man måste tänka på annat också. Musik är konstnärligt men om man ska jobba med det måste man ha lyssnare. Och jag är också företagare och måste vara businessminded och tänkta vad som går bra just nu. Och svensk musik trendar och är poppis, säger Hanna Nutti. 

SARA OCH HANNA har samma målsättning. Att breaka som artister i Sverige. Sara har dock ett skivbolag bakom sin satsning. En fördel på många sätt enligt henne själv och hon säger att hon trivs i Stockholm. 

– Jag är i ett väldigt tidigt skede i min musikkarriär och jag jobbar även på förskola. Så jag har ingen fancy karriär än, säger Sara. 
Hennes tidigare uttalande om att hon inte vill sjunga på samiska för att inte hamna i ett samiskt fack är, säger hon, lite av en tidningsrubrikstolkning. Hon utesluter inte att sjunga på samiska i framtiden. 

– Förut har jag inte velat få en samisk stämpel. Tänkte att det inte var något för de större skivbolagen. Men nu känner jag att jag är ju samisk och samisk artist och jag hoppas det finns plats för mig i Stockholm och i världen. 
Sara Nuttis EP är redan ute på Spotify. Hon har 12 400 lyssnare per månad. Men det är bara ett delmål. 

– Man måste jobba hårt och ha mycket tålamod och man vet aldrig om man blir nästa stjärna som man själv vill. Allt handlar om att göra nästa hitlåt. En låt som alla gillar, säger hon. 

HITTILLS ÄR Dear Sara mest nöjd med låten Something You Should Know som är en hyllning till hennes uppväxt i Karesuando. Och hon tackar sin far för sin talang. Men vem av henne och Hanna som sjunger bäst passar hon att svara på. 

– Haha. Hanna är en superkvinna. Har barn familj jobb och gör dessutom musik, säger Sara.
– Sara har fler lyssnare på Spotify för att hon är snäppet vassare på att skriva hit-låtar, säger Hanna. 
Trots att det är 50 mil mellan systrarna samarbetar de när de skriver sina låtar. En stor fördel anser båda. Och Hanna hintar om att de en dag kanske de sjunger tillsammans i en duett. Men just nu är siktet inställt på att lyckas få de nya låtarna till att bli den där hitlåten.