Stockholm stad, som är den sydligaste samiska förvaltningskommunen, öppnar snart förskolan Norrskenet – för samer och tornedalingar.
– Det här känns otroligt spännande och det är himla roligt att vara med och starta upp verksamheten, säger Nik Märak, som kommer att arbeta på förskolan.
TEXT OCH FOTO LEONARDA ARCIDIACONO
Mitt på Södermalm, omringat av storstadsmiljö, kommer förskolan Norrskenet att öppna inom en snar framtid. Förhoppningsvis innan sommaren meddelar Anders Bengtsson, biträdande rektor för verksamheten.
– Vägen har till viss del varit snårig men allt börjar nu falla på plats och förskolan tar form. Så fort det finns barn som vill påbörja inskolning kommer förskolan att öppna, just nu ser det ut att bli i augusti, berättar Anders Bengtsson.
Uppstarten har skett i nära samarbete med Stockholms sameförening och Tornedalingarnas förening.
– Vi har samtalat med föreningarna kring texter, intervjuer, och även kring vilka materialval som är viktiga kulturmarkörer. Det sker också samråd på högre nivå med skolchefer, men det kommer över tid att växla. Föräldrarna kommer att ha en viktig roll framöver och vara delaktiga med till exempel att välja ut böcker för barnen, säger Anders Bengtsson.
NIK MÄRAK KÄNNER inget tvivel om att en samisk förskola belägen i Stockholm, en bra bit från Sápmi, ska kunna bidra till att stärka den samiska identiteten. Hon anser att kulturarv är minst lika viktigt att överföra och bevara för samer i Stockholm som för samiska barn som bor inom Sápmis gränser.
– Alla människors kulturarv är superviktiga vart än man är grundad och vart man kommer ifrån. Är jag trygg i mitt kulturarv och vet vart jag har mina rötter kan jag vara öppen i mötet med andra människor, säger hon.
Nik Märak understryker att det finns flera generationer samer som bott och bor i Stockholm och att det inte är att förringa. Men både hon och Anders Bengtsson är medvetna om att det finns en viss begränsning när det kommer till aktiviteter, om man jämför med en förskola som är belägen i Sápmi.
– Det är så klart inte möjligt att planera en fjällvandring med barnen, men vi är samer i en urban miljö och det betyder inte att vi är en klan som alltid längtar norrut. Det går dock att göra virtuella fjällbesök med tekniska hjälpmedel, säger Nik Märak och fortsätter:
– Vi kommer väva in Skansen och samevistet som finns där för barnen. Vi vill stärka barnens rötter. Och rötter kan vara både långa och starka.
NIK MÄRAK HAR genom åren arbetat som samisk kulturambassadör på olika håll i Stockholm. Att föra vidare den samiska kulturen på förskolan ser hon som en naturlig fortsättning i sitt arbete. När hennes egna barn var små fanns ingen samisk förskola där de bodde i södra Stockholm.
– Det hade så klart varit roligt om det funnits en samisk förskola för mina barn. Men det har aldrig varit några problem för mig att förmedla den samiska tillhörigheten, den har alltid varit självklar. Jag ser det som en styrka och välsignelse, säger Nik Märak.
Hon har själv aldrig tvivlat på sitt ursprung, men är medveten om att det finns de som levt med känslan av att rötterna är avklippta. Hon hoppas kunna bidra till att skapa en miljö där barnen kan känna gemenskap och tillhörighet, en plats där de blir stärkta i sitt kulturarv. Hon ser särskilt fram emot att få bygga världar med barnen, att hantverka och vara i musiken tillsammans med dem.
– Att umgås med barn är magiskt. Jag är van vid att hjälpa barn när de kommer med blöta mössor och sockor, och att de kommer och frågar mig vad det blir för mat. Det känns så lyxigt att få förmånen att arbeta med barn och det egna kulturarvet samtidigt, säger Nik Märak som det senaste året arbetat som förskolekock.
ANDERS BENGTSSON utrycker tacksamhet över att få samarbeta med Nik Märak, att hon är en tillgång, som har så många strängar på sin lyra: erfarenhet av barn, duodje, sång och musik, samisk matlagning, och mer därtill. Både han och Nik känner att det är ett ärofyllt uppdrag att vara med vid uppstarten av Norrskenet.
– Det är jätteroligt att Tornedalingarna är med! Arktiskt folk som möts. Det blir nog till att lära sig lite meänkieli också, säger Nik Märak.