Sommarlov i sikte

Tuesday, 05 July 2011 20:14

Solen sken varm på sameskolan i Jokkmokk under läsårets sista dag. I byggnaden bredvid, Jokkmokks gamla kyrka, trängdes och svettades föräldrar, syskon, släktingar och vänner för att se och höra barnen sjunga in sommarlovet.

Efter några väl valda ord av Jokkmokks kyrkoherde Gotthard Nilsson, var det dags för Carina Sarri, för dagen stand-in för rektorn Mariana Blind, att framföra tack till både elever och personal. Hon tackade särskilt de elever som gått ur årskurs sex och därmed lämnar sameskolan. Att eleverna väljer att stanna på sameskolan alla sex åren har inte alltid varit en självklarhet, eftersom alla skolbarn i Jokkmokk erbjuds börja på kommunala högstadieskolan redan i årskurs sex.

– Vi är så glada att vi har fått ha sju sjätteklassare på skolan det här läsåret, sade Carina Sarri och delade ut både rosor och gåvor till avgångseleverna.

Efter tacktal också från föräldrarna var det dags för skoleleverna att sjunga några väl inövade sommarsånger. Skolavslutningen avslutades med tårta för alla på sameskolans skolgård. I Jokkmokk har 65 elever gått på sameskolan det gångna läsåret. Karesuando sameskola har haft 38 elever, Kiruna 34, Gällivare 38 och Tärnaby sju. Totalt valde därmed 182 elever i årskurserna 0-6 sameskolan./ÅL

Bildtexter:

Glada elever i årskurs ett rusar mot ett långt och välförtjänt sommarlov.

Examensdagen till ära valde John-Isak Nutti kepa till kolten.

Jenny Linnea Kvickström, Luvisa Holmqvist, Ealla-Sara Kuhmunen, Simon Kuhmunen Lundmark och Antaris Vannar är några av de elever som nu lämnar sameskolan och går vidare till årskurs sju.

Text och foto: ÅSA LINDSTRAND

Picture of Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör