Samtiden speglas i historisk kamp

Altakampen och den unga Esters personliga resa är ramen för berättelsen i Ellos Eatnu – Låt älven leva. Men filmen säger också mycket om hur förnorskning och försvenskning grävt sig in i den kollektiva samiska själen. Skammen, frustrationen, smärtan och sorgen, men också okuvligheten, finns där. Vid förpremiären i Jåhkåmåhkke fick Samefolket en intervju med huvudrollsinnehavaren Ella Marie Hætta Isaksen.

Ella Marie Hætta Isaksen gör huvudrollen som Ester i Ellos Eatnu. Hon har vuxit upp med aktivisterna från Altakampen omkring sig och ČSV som ideal.

– Trots Alta har kampen för marker och rättigheter blivit hårdare, men den samiska självkänslan har blivit mycket bättre. Jag tror att min generation samer är den stoltaste på många hundra år. De som stod upp i Altakampen fick utstå mycket hat, internt i Sápmi, men de tog en uppgörelse för oss alla. De fick oss att inse att vi inte behöver finna oss i allt, säger hon.

TEXT ÅSA LINDSTRAND FOTO TOR L. TUORDA

Vill du läsa hela artikeln?

Beställ din tidning genom knappen nedan. Vi ser fram emot att kunna erbjuda alla våra prenumeranter både en tryckt och digital tidning, från och med den 1 juli 2020.
Picture of Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör