Samer saknar förtroende för vattenkraftens aktörer

Samers förtroende för dem som förvaltar vattenkraften i Sverige är lågt. Det visar en studie som Katarina Inga på Stockholm Environmental Institute (SEI) har gjort.

– Bland annat menar man att Vattenfall ser på renskötseln som ett särintresse, i stället för att beakta urfolkrätten, säger hon.

Vattnet svämmade över alla bräddar och tog med sig både bryggor och bråte ut i sjön. Purkijaurbon Mats Tikka har nu anmält Vattenfall för miljöbrott. 

Och strax efter att Katarina Ingas rapport presenterades inträffade den värsta översvämningen i mannaminne i Purkijaur, i den hårt reglerade Lilla lule älv. En som fick nog var Mats Tikka:

– Jag har anmält Vattenfall till Naturvårdsverket för miljöbrott, berättar han.

Läs om rapporten, översvämningen och Vattenfall Vattenkrafts VD Tord Erikssons svar i Samefolket. 

Katarina Ingas rapport visar att samers förtroende för vattenkraftens aktörer är lågt. ”Förtroendet är lågt både för myndigheter och bolag. Har du ett högt förtroende hos den befolkning din verksamhet berör, kommer ditt företag eller din verksamhet att flyta på mycket smidigare,” säger hon.

TEXT OCH FOTO/PRIVAT ÅSA LINDSTRAND

Vill du läsa hela artikeln?

Beställ din tidning genom knappen nedan. Vi ser fram emot att kunna erbjuda alla våra prenumeranter både en tryckt och digital tidning, från och med den 1 juli 2020.
Picture of Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör