Sagor och jojk lockade de små

Aktiviteter för de minsta lockade många att besöka stadsbiblioteket under Samiska veckan.

– Det är roligt att visa att samiska finns här också, säger workshopledaren Sophia Renfjäll.

Ellen Wallin visar stolt upp nyckelringen hon gjort. ”Jag har en hel pysselverkstad hemma, men det var första gången jag gjorde nyckelring i samiska färgerna,” säger hon.

På Samiska veckans fredag arrangerades två aktiviteter riktade mot barn. Först ut på morgonen var det sagostund som lockade omkring 50 personer. 

– Jättekul! Jag läste två böcker på umesamiska och alla kunde hänga med. Många av barnen kan små ord på engelska eller tyska men samiska sticker ut för de flesta. Då är det roligt att visa att det också är något som finns här, säger Sophia Renfjäll.

Stadsbiblioteket har sagostunder varje fredag och en gång i månaden sker det på modersmål, senast ut var mäenkieli. Sophia Renfjäll önskar dock, eftersom Umeå ligger mitt i Sápmi, att det alltid skulle finnas någon typ av aktivitet på samiska tillgänglig.

– Men det är samtidigt inte meningslöst med den här typen av nedslag heller, säger Sophia.

– Det är viktigt att börja med barnen som är så nyfikna till sin natur. Kunskap om samer kanske inte är vad som stoppar konflikter, men det skadar inte.

Efter lunch var det minislöjd och jojk på agendan. Syskonen Iris och Vide Kaddik gjorde egna snoddar av garn, vilket inte var särskilt svårt tyckte Iris.

–  Men roligt! Jag kom hit idag för att jag ville lära mig samesånger, berättar hon och syftar på jojken.

Vid bordet intill satt Hande och dottern Rozgar och pysslade. De flyttade till Umeå från Istanbul för drygt ett år sedan och Hande berättar att hon fick veta om Samiska veckan genom Facebook.

– Jag tycker att det är bra och viktigt att komma ett område och folket närmare. Genom mina kurser i svenska har jag inte fått veta mycket om samer men jag har känt en vilja att lära mig mer, säger hon.

TEXT OCH FOTO JONATAN STÅLHÖS