”Jag kallar det Samiska veckan 2.1”

I fjol valdes Ann Salomonsson in som ny ordförande för Såhkie Umeå sameförening, och det var en förväntansfull ordförande som öppnade den 21:a upplagan av festivalen. 

– Jag är jätteglad över programmet för veckan, säger Ann Salomonsson.

Ann Salomonsson är ny ordförande för Såhkie Umeå sameförening och har idéer för hur Samiska veckan kan utvecklas.

Ann Salomonsson tog över ordförandeskapet efter Michael Lindblad som suttit på posten de senaste 20 åren. I samband med att han klev av slutade även stora delar av styrelsen i föreningen, så det har varit i princip en ny organisation som fortsatt driva föreningens arbete sedan dess.

– Det har varit en process att sätta sig in i det såklart. Nu är jag med på banan men det har tagit nästan ett år, säger Ann Salomonsson till Samefolket. 

De stora delarna av föreningens verksamhet är att driva caféet Tráhppie och såklart den årligt återkommande festivalen Samiska veckan, Ubmejen Biejvieh som nu alltså genomförs för 21:a gången. 

– Jag kallar det skämtsamt för ”Samiska veckan 2.1”, säger Salomonsson och skrattar lite. 

Varför?

– Dels för anspelningen på 21 men också för att visa att det är något nytt. Som ny har man många idéer om hur saker kan utvecklas, även om det tar lite tid innan man kan sätta dem i verket. 

HON BESKRIVER programmet för veckan som en fin blandning med allt från aktiviteter för barn till akademiska föredrag och konserter där även det tunga och allvarsamma får ta plats. Särskilt fokus låg på tvångsförflyttningar där historikern Johannes Marainen, författaren Elin Anna Labba och konstnären Lena Stenberg alla deltog och skildrade det från sina perspektiv. Ann Salomonssons personliga favorit, jojkslammet, fanns dock inte med i år. 

– Det gjorde mig väldigt besviken, säger hon och skrattar.

– Men i stället har vi öppen scen på avslutningsfesten, det blir säkert väldigt bra det också.

Hon låter ana att det finns idéer för hur festivalen kan fortsätta att utvecklas. Vad vill hon att Samiska veckan ska vara?

– Ett tillfälle att lyfta samisk kultur och aktuella samiska frågor. Det har man gjort väldigt bra under lång tid och festivalen har också smittat av sig på andra aktörer i Umeå. På så sätt har Samiska veckan lyft samiskt artisteri och konstnärskap inte bara för publik utan även för andra arrangörer. 

TEXT OCH FOTO JONATAN STÅLHÖS