Sabina arrangerade statsministermöte

NÄRINGSLIV Efter tio år med sina gamla företag kände Sabina Jonsson att hon inte längre utvecklades. Hon tog jobb som hotellchef och hade företaget på sidan av, tills hon helt enkelt lade ner det. Men bara några månader senare registrerade hon in ett nytt företag inom samma bransch – att skapa events. Ett knappt år senare, är det full rulle. I mitten av februari var det hon och hennes företag som fixade allt till Nationella innovationsrådets möte i Skellefteå där bland annat statsminister Stefan Löfvén deltog.

 

TEXT ÅSA LINDSTRAND FOTO JULIA OMMA

 

Hon har fixat många konferenser och andra tillställningar genom åren, Sabina Jonsson, men när både statsminister Stefan Löfvén, näringsminister Mikael Damberg och forsknings- och högskoleminister Helen Hellmark Knutsson kommer till ett och samma möte, så krävs det lite extra. Och så var det i mitten av februari, när Nationella innovationsrådet förlade sitt möte till Sabina Jonssons hemort Skellefteå.

– Det var väldigt noggranna genomgångar med Säpo som ville se hela lokalen i detalj, titta på utrymningsvägar och liknande. Vi diskuterade också skydd och närvaro av lokal polis. Dessutom fick speciell teknik hyras in till det här mötet. Det var mycket press närvarande, så vi skulle också hitta en bra plats för pressträffen. Dessutom behövdes en speciell teknik för mötet, som ett företag i Umeå fick hämta ute i Europa. Utöver det här var det ju det vanliga med sittning, bordsplaceringar och catering.

 

SABINA JONSSON KALLAR sitt företag för en eventbyrå. De deltar i produktionen av galor, mässor och festivaler, både på den samiska, svenska och internationella marknaden. Till sommaren håller de i SSR:s landsmöte.

– Det känns som en jätterolig bokning nu när det är jubileumsår, konstaterar hon.

Men först väntar en period av intensivt resande för henne och hennes kollega, som är anställd i företaget. Sedan förra året har nämligen företaget fått många internationella kontakter.

– Det var när jag gjorde ett destinationsreportage i Portugal som jag kom i kontakt med en internationell researrangör i London. Och sedan har förfrågningarna trillat in. Under tre veckor i november och december var vi sex olika länder. Förutom Portugal har det till exempel varit Malta, Italien och Spanien. Man kan säga att vi fungerar som en affärsresebyrå, där vi bland annat guidar resenärerna genom deras program.

 

DET ROLIGASTE med hennes jobb är, säger hon, variationen. Uppdragen och utmaningarna varierar ständigt.

– Nöjda kunder fyller en med så mycket positiv energi och man träffar hela tiden nya människor som tillför en något.

Det viktigaste för att få till ett proffsigt arrangemang är, menar Sabina Jonsson, förberedelserna. Det handlar om god planering och framförhållning.

– Man ska också involvera alla leverantörer från början och dessutom ha en bra dialog med kunden, så att man är helt på det klara med vad som förväntas. Sedan, under själva eventet, är det service och stor flexibilitet som gäller. 

Utöver de två som idag jobbar i företaget finns en projektanställd. Förhoppningen är dock att växa.

– Vi har en del uppdrag som säljkonsulter, bland annat åt en hotellkedja i norr. Jag tror att det kan bli mer av sånt framöver och då behöver vi nog bli fler. Jag gillar dessutom ledarskapet och eftersom det är mitt eget företag kan jag bidra till att bygga en bra kultur och skapa motivation.

Det är nästan ett decennium sedan Samefolket intervjuade Sabina Jonsson förra gången. Då sade hon att ett drömuppdrag vore att få arrangera ett event för FN. Det har hon ännu kvar att uppnå, men hon är glad och stolt över att hon redan i år fick uppdraget att ordna ett möte med regeringsrepresentanter.

– Jag är trots allt en väldigt liten samisk aktör, som fick chansen att göra det här för Nationella Innovationsrådet, så det var verkligen jätteroligt.

 

Bildtext: Sabina Jonssons företag stod för arrangemanget när bland annat statsministern kom till Nationella innovationsrådets möte i Skellefteå. ”Det är jätteroligt att en lite samisk aktör som jag fick chansen att göra det,” säger hon.

Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör