Robinson-Dennis satsar på kärlek efter segern

Han överlevde 40 dygn i Haparanda skärgård och tog hem statyetten, en halv miljon kronor och en lärdom för livet.  

– Jag vill våga visa och sprida mer kärlek. Inte bara till nära och kära utan även de man inte känner så mycket, säger Dennis Johansson. 

Dennis Johansson, 33, har sin blivande fru Ida att tacka för vinsten i årets Robinson. Det var nämligen hon som anmälde honom till tävlingen. 

– Hon var dösäker på att jag skulle vinna. Själv var jag livrädd att åka inför varje öråd. Men jag fick knappt några röster, säger Dennis Johansson. 

Han har rötterna i Malå sameby där hans morfar var tongivande och även ordförande vid några tillfällen. Dennis själv är med i Sametingets röstlängd och stöttar det samiska, men det var inget som uppmärksammades så mycket i Robinson. Själv tror han att tv-teamet utsåg Rickard Länta för samerollen.

Efter en rafflande slutstrid med bland annat ett klurigt kulspel vann Dennis Johansson, med rötterna i Malå sameby, 2021 års upplaga av Robinson. 

DENNIS, SOM TILL vardags jobbar som arbetsledare på en byggfirma i Skellefteå, hade förberett sig för att det skulle bli lite mat under vistelsen i Haparanda skärgård. Men hungern var värre än han hade förställt sig, i alla fall i början. 

– Jag hade aldrig trott att det skulle finnas så lite mat på ön. De första fyra dagarna var värst. Då var man riktigt hungrig. Men kroppen som vande sig. Då tänkte man inte på det, men energin var låg och man var trött, berättar han. 

Matbristen bidrog till att han frös trots att det inte var speciellt kallt berättar han. 

– Det som etsat sig fast i minnet är kylan. De var inte kallt men när man hade lite näring i kroppen var det svårt att hålla värmen. Jag frös ständigt trots att det var fint väder och sol ute. 

ROBINSON-DENNIS nådde finaltävlingen tillsammans med sin vapendragare Joanna Swica och utmanaren Annki Nilsson. Där lyckades Dennis bäst, fick tända facklan och blev överlycklig över vinsten. Han vann 500 000 kronor och Robinsonstatyetten som idag finns i det blivande barnrummet. 

Dennis bestämde sig för att fria till sambon Ida direkt han kom hem. Det blev ett ja och bröllopet är planerat till efter Corona. Paret går i väntans tider och i augusti börjar det nya äventyret. I och med Robinson säger sig Dennis ha lärt sig att visa mer kärlek: 

– Robinson är en upplevelse som alla borde få prova. Man får ett uppvaknande, absolut. Många i världen saknar nära och kära och man får en tankeställare hur ensam man kan känna sig. Man kan tänka sig in i hur de som inte känner sig älskade av någon har det. Därför vill jag våga sprida och visa mer kärlek. Även till dem man inte känner så mycket. Det tycker jag är viktigt. 

TEXT LARS-OLA MARAKATT FOTO TV4/JAKOB DAHLSTRÖM