Recension: Tall Blonde – Ponderosa

Ny skiva Ponderosa

Artist Tall blonde

I mars släppte Tall Blonde sitt debutalbum Ponderosa. Bakom artistnamnet döljer sig musikern Frithiof Stenvall från Måttsund utanför Luleå. Under artistnamnet Tall Blonde har han givit ut några singlar och EP:en Wonderful, som släpptes 2018. 

DEBUTALBUMET  Ponderosa har kommit till hemma i Måttsund parallellt med att han har renoverat och byggt om en gammal bagarstuga till en musikstudio. Ponderosa innehåller TIO låtar som doftar 60- och 70-tal, storband, folkrock och popmusik. Albumet erbjuder både stillsamma låtar och de med rytmer, som får en att vilja dansa. Frithiof Stenvall har producerat och gjort musiken själv, men låttexterna har han skrivit bland annat med Olle Nyman och Tomas Bäcklund. 

ALBUMET ÄR främst ett soloalbum, men två gästinhopp av Suncat och Rebecka Digervall finns med bland låtarna. Lucky Charm är en stor och svängig låt och det är kanske samarbetet med Suncat som skapat denna fantastiska ljudbild. 

LÅTEN DAISIES är duett med Rebecka Digervall, som är en av medlemmarna i Pajalabandet The Magnettes. Daisies känns spöklik inte minst när Rebecka sjunger, men det är det mystiska som gör den så lyssningsvärd. Om du likt jag tycker om den så missa inte dess musikvideo som finns på Youtube. I den fyra minuter musikvideon är Frithiof en varulv och Rebecka en vampyr. 

LÅTARNA ÄR helt på engelska och saknar spår av den samiska musiken och jojken, trots Stenvalls samiska bakgrund. Men visst kan samer göra mer än samiska rytmer – det visar Frithiof Stenvall med sitt projekt Tall Blonde. 

PONDEROSA ÄR väl värt att lyssna in, för jag är riktigt säkert på att du som gillar som Beatles och annan 60-tals musik kommer att gilla det. Den låt jag tycker bäst om är den kaxiga låten ”What’s Your Problem?” 

Bästa låt: What’s Your Problem? 

4 Samefolket-S av 5

TEXT MARICA BLIND