Marie sprider kunskap med samisk almanacka

Wednesday, 16 December 2009 21:21

Kan en almanacka hjälpa till att sprida kunskap och intresse för det som är samiskt?
Det hoppas i alla fall Marie Persson, som utformat en samisk almanacka, med samiska namn på månader och veckodagar samt uppgifter om arrangemang i hela Sápmi.

Marie Persson bor i Tärnaby, där hon också driver sitt företag Kvanne. Företaget, liksom den samiska almanackan, har nyligen firat ettårsjubileum. – Det var egentligen min sambo som kom med idén till almanackan förra hösten, berättar hon.

Tiden var knapp och någon längre tid för planering fanns inte. En almanacka ska helst tryckas och säljas i god tid före årsskiftet. Men Marie Persson bestämde sig för att prova, och hon lyckades. Den samiska almanackan för 2009 möttes av uteslutande positiva reaktioner.
– I den är temat sydsamiska, det fanns inte tid att utveckla mer då. Men samiskan består ju av flera olika dialekter, och därför har jag byggt ut den inför 2010 för att fler samer ska kunna känna igen sig i den.

Nu finns syd-, lule- och nordsamiska med i almanackan. Dessutom finns svensk och engelsk översättning med.
– Min huvudsakliga målgrupp är fortfarande samer, men jag hoppas förstås att även icke-samer ska tycka om almanackan, säger Marie Persson. Det skulle kännas bra om almanackan kan hjälpa till att sprida kunskap och intresse för det samiska bland dem som inte är samer.

I den samiska almanackan har månadernas namn och beskrivningar sitt ursprung i renskötseln och naturen. Exempelvis lyder beskrivningen för januari ”Ljudet av is som klingar” och beskrivningen för juni ”Pälsskifte”.
Illustrationerna i almanackan består av fotografier från Sápmi, tagna av Marie själv och hennes sambo Anders Östergren.

De samiska flaggdagarna finns förstås angivna, liksom flera arrangemang med samisk anknytning i Sverige, Norge, Finland och Ryssland. Och Marie Persson har redan planer för kommande års teman. Kanske, kanske kan hon återge den gamla samiska kalendern, med åtta årstider och tretton månader på året. Kanske kan temat vara samisk mat eller slöjd.
– Den samiska almanackan kan utvecklas hur mycket som helst, det finns så mycket inspiration att hämta i det samiska ursprunget, säger hon.

Text: MARIANNE HOFMAN
Foto: ANDERS ÖSTERGREN
Översättning: DAVID JONASSON

Bildtext:
Marie Persson, Tärnaby, lyfter gärna fram det samiska i sitt arbete med grafisk form och design. För andra året ger hon nu ut en egen samisk almanacka, denna gång baserad på syd-, lule- och nordsamiska, med svensk och engelsk översättning.

Fakta:
Ett urval av de arrangemang som omnämns i den samiska almanackan 2010:
18 januari: Tromsö filmfestival. 4-6 februari: Jokkmokks marknad. 3-4 april: Festival of the North, Murmansk. 25 juni: Fatmomakke kyrkhelg. 28-29 augusti: Storstämningshelg Arvidsjaur.

Picture of Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör