Under älgjaktsdejten föddes jojken som fick Saara Hermansson att än en gång briljera i Sámi Grand Prix. 

– Det här är en av mina favoritjojkar och jag kände definitivt att jag hade segerchans innan tävlingen, säger en nöjd Saara Hermansson. 

TEXT LARS-OLA MARAKATT FOTO TOR L. TUORDA

Det var i höstas som Saara Hermansson var i älgskogen efter att dejten lagt benen på ryggen efter en älg. Då uppenbarade sig lavskrikan och den känslosamma jojken Goeksege föddes. Jojken höll hon hemlig i sju månader, fram tills i påskas när hon framförde den i Sámi Grand Prix. Lavskrikan fick både juryn och publiken på fall och hennes vinst var den andra på tre försök. Tidigarehar hondeltagit i sångdelen av Sámi Grand Prix. 2019 vann hon med låten Mov laavlome. Den här gången var det dock en mer avslappnad Saara som befann sig på scen i Báktehárji, trots att tävlingen nu livesändes på teve både i Sverige och Norge.

– Jag var egentligen inte så nervös för framträdandet. Jag trivs bra i mig själv och min egen röst och jag tycker om jojken. Jag var mest nervös och spänd över resultatet och hur den skulle tas emot av tittarna. 

Hennes mål var att ta sig till guldfinalen, vilket hon överträffade 

– Vinsten betyder jättemycket. Jag vet inte om jag ännu smält vad som hänt. Det är ett tecken på att folk hejar på mig och vill se mig på scenen och vill se mig framöver. Det är ett stort kvitto på att jag gjort något rätt. 

EFTER SEGERN uppstod det diskussioner på sociala medier om det verkligen var en traditionell jojk som hade vunnit. Saara Hermansson tolkar diskussionerna som okunskap.

– Jag var beredd på att det skulle komma en diskussion om det var rätt jojk som vann. Alla kan inte gilla allt. Att sen börja kritisera att jojken inte var traditionell eller att sydsamisk jojk inte är jojk tolkar jag som att man inte har kunskap kring de sydsamiska jojktraditionerna. Jag tar inte åt mig personligen, berättar Saara Hermansson.

Hur har dina tankar gått efter den diskussionen? 

– Det har att göra med att den sydsamiska jojken inte har varit så synlig och stark. Det är viktigt att vi stärker upp den och visar upp bredden på sydsamiskt område. Det jag har hört är att vi inte använder ord och längre meningar och berättelser i samma utsträckning som i norr. Utan det är ett fåtal ord för att förmedla ett uttryck, stärka känslan och beskrivningen. Men det finns olika traditioner i olika delar av södra Sápmi också. 

UTÖVER SEGERCHECKEN på 20 000 kronor får Saara också 50 000 kronor för att återigen återvända till påskfestivalen i Kautokeino nästa år och hålla en egen konsert. Hon berättar att hon inte kommer att vara själv på scenen, utan att hon tänker bjuda med flera jojkare då hon vill visa bredden i samisk jojk. Idag har hon gjort ett tjugotal jojkar totalt och fler blir det. 

Vad är det med jojken som du älskar?

– Jag känner en frihet när jag jojkar. När jojken får flöda fritt får jag vara den jag är. Jojken får leva genom mig och jag mår liksom bra när jag jojkar. Jag tycker det är så roligt när jag får vara fri i mitt uttryck. 

Så det var inte helt fel att din dejt lämnade dig ensam på passet den dagen?

– Det är det bästa som kunde hänt. Han hade helt rätt prioritering. Är man på älgjakt ska man jaga älg. De blev en sextontaggare och vi ska bli sambos snart. Men jag har skojat med honom och sagt att när jag tar jägarexamen får han sitta kvar på passet istället.