Koncessionsrenskötare under press

Lars-Göran Simma körde längs en skogsbilväg när han blev stoppad av en annan bil i mörkret. Ut klev en mycket upprörd man som viftade med kniv och skrek att Lars-Göran inte hade något att göra på vägen som gick till hans mark. Händelse medförde hälsoproblem för Lars-Göran, som polisanmälde saken.

Lars-Göran och Bo Sunna hemma i Kieksiäisvaara. Under en period haglade polisanmälningarna från alla håll på grund av konflikten mellan Sunnas och Sattajärvi sameby. ”Vår far blev ofta hotad, även med kniv, men det här är det värsta jag har varit med om för egen del,” säger Lars-Göran.
FOTO ÅSA LINDSTRAND

Samtidigt, i Kalix koncessionssameby, oroar sig koncessionshavaren Johan Lund för sin framtid som renskötare i byn. Han upplever att det har vuxit fram en schism mellan honom och byns nya styrelse och vittnar om ett osäkert system där de samer som uppbär rätten åt andra att ha renar kan hamna i kylan när som helst.

Johan Lunds framtid som renskötare i Kalix koncessionssameby är osäker sedan han kommit på kant med byns styrelse.
FOTO LINDA DANHALL

TEXT ÅSA LINDSTRAND

Vill du läsa hela artikeln?

Beställ din tidning genom knappen nedan. Vi ser fram emot att kunna erbjuda alla våra prenumeranter både en tryckt och digital tidning, från och med den 1 juli 2020.
Picture of Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör