Karin samordnar samiskan

Tuesday, 03 May 2011 16:40

Karin Rensberg-Ripa är numera språkarbetare för Härjedalens kommun. I mars tillträdde hon sin tjänst som samisk samordnare där hon kommer att fungera som länken mellan kommunen och samerna och kartlägga vilka behov som finns.

Att bli samisk förvaltningskommun innebär nya åtaganden när det gäller det samiska språket. I samband med att tjänsten utannonserades i höstas bildades en arbetsgrupp, Vaajman gïele, med representanter från samebyarna och kommunen. Karin blev invald i arbetsgruppen och då föddes tanken att själv söka jobbet. På den vägen är det och nu fungerar arbetsgruppen som hennes stöd och backup på det nya jobbet.

Den 1 mars började Karin Rensberg-Ripa på den skräddarsydda tjänsten där hon främst ska jobba med sydsamiskan i området.

Hennes uppgift är till en början att kartlägga hur många samer i kommunen som talar samiska och som använder språket dagligen. Därefter ska en handlingsplan göras med både kortsiktiga och långsiktiga mål.

– Jag gjorde en rivstart på mitt nya jobb när jag höll i ett språkbad för barn på Lopme Naestie i Funäsdalen. Men än så länge är jobbet nytt och nya arbetsuppgifter dyker upp hela tiden. Det är ju ingen som haft jobbet före mig, konstaterar Karin.

Karin hoppas och tror att det kommer att märkas att det anställts en samisk samordnare.

– Det är viktigt att det kommer upp samiska skyltar inom kommunen som synliggör att det bor samer i området. Mitt jobb inriktar sig i första hand till förskoleverksamhet och äldreomsorg och där ser jag fram emot att samordna möten mellan barn och äldre där barnen kan ta del av de äldres kunskap.

Hon berättar entusiastisk att det bara i Funäsdalen finns 15-20 samisktalande på äldreboendet.

– De äldre bär på så mycket kunskap och det känns jättespännande att få jobba med detta. Jag märker också att ungdomarna idag är så stolta och medvetna och vill lära sig samiska och det känns jättekul.

Karin Rensberg-Ripa står just nu med ett ben i varje jobb. Hon håller nämligen på att avsluta sina arbetsuppgifter som handläggare inom Svenska kyrkan, ett jobb som hon haft i elva år. Den sista juni lämnar hon den tjänsten och efter det är det jobbet som samordnare som gäller.

– Tjänsten är på halvtid och sträcker sig bara under 2011, så jag har verkligen hoppat från klippan. Men jag har is i magen och tror att det kommer att förlängas. Det känns spännande och kul med mitt nya jobb, dessutom ser jag fram emot att få jobba halvtid och njuta, åtminstone ett tag, säger hon och skrattar.

Också hennes tidigare jobb innebar mycket språkarbete, som att översätta texter och vara tolk. Och på det nya jobbet fortsätter hon oförtrutet att jobba för sydsamiskan.

– Jag hoppas kunna arbeta för att språket ska bli mer tydligt inom kommunen. Det ska synas och höras att det finns här. Språket har alltid varit som en röd tråd för mig och jag kommer nog aldrig kunna släppa det.

Text: KATARINA HÄLLGREN

Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör