Hjärtat av samernas liv, rennäringen

Sunday, 10 December 2006 17:49

Vi som inte bor i rennäringsområdet måste visa sympati för våra systrar och bröder och ta del i debatten om rennäringen.
Det anser Mauri Eira som forskar om marktvister från 1600-talet och framåt.

Jag såg på nyheter ett tag sedan hur en från Sverigedemokraterna kastade sig över samernas renbetesrätt vid Mittådalen! Jag själv forskar just om marktvister från 1600-talet och framåt. Till min förvåning upptäcker jag att procedurerna är de samma nu som då! Initiativet för de allt krympande renbetesområden har alltid tagits av de “ultratänkande” delar av det politiska etablissemanget.
Just nu har vi i Sverige fått en borgerlig regering och jag hoppas innerligt att alliansen tar sitt nsvar för den “samiska återhämtningen? Ingen kan väl tro att det under flera hundra år nedtryckta folket har redan återhämtat sig? Jag själv är född i det samiska samhällets rester på 50-talet och har som barn upplevt både förnedring och skam genom mina föräldrar, vilka länge nekade till och med sin samiska identitet. Som tur har jag genom 20-årigt arbete av och till om samer lyckats öppna deras ögon. Vi som inte för tillfället bor i rennäringsområden och lever av det måste visa sympatier för våra systrar och bröder och ta del i debatten om hjärtat av samernas liv, rennäringen!

Dirigent Mauri Eira – same