Fredrik Österling ska dirigera Sametinget

En släkting till Fredrik Österling var med och initierade en sameförening i Jukkasjärvi för att jobba mot förtrycket. Nu, 90 år senare, vill Fredrik vara med och kicka igång en ny era för samerna och Sametinget då han fått jobbet som kanslichef. 

– Jag ville vara med och bidra så gott jag nu kan, säger han. 

Fredrik Österling är musikern, dirigenten och kompositören som fått tjänsten som kanslichef på Sametinget.

Vad har du för mål med ditt jobb på Sametinget? 

– Professionellt måste det vara att utföra uppdraget från den politiska sidan och myndighetsdelen som kommer från regeringen på bästa sätt. Och hur man arbetar för att uppnå största möjliga effekt för det samiska samhället. Samtidigt ser jag anmärkningsvärda skillnader i hur staten finansierar en symfoniorkester jämfört med hur den samiska kulturen finansieras. Vår mellanstora orkester kostar 80 miljoner årligen. Det är något man bara kan drömma om i arbetet för den samiska kulturen. Det är på tiden att det börjar röra på sig ordentligt. Jag kan känna att här kan vi behöva hitta ett större mått av självförtroende. 

TEXT OCH FOTO LARS-OLA MARAKATT

Vill du läsa hela artikeln?

Beställ din tidning genom knappen nedan. Vi ser fram emot att kunna erbjuda alla våra prenumeranter både en tryckt och digital tidning, från och med den 1 juli 2020.