Folkfest och känslostorm i Jåhkåmåhkke 

De var glädje och segergester, men även tårar av besvikelse, när de samiska sommarmästerskapen i avgjordes inför storpublik i Jåhkåmåhkke. Hemmapubliken fick jubla direkt när debutanten och hemmasonen, 21-åriga Per-Adrian Kuhmunen, Sarek IF, segrade i terränglöpningen. 

TEXT LARS-OLA MARAKATT FOTO LARS-OLA MARAKATT OCH ÅSA LINDSTRAND 

Per-Adrian Kuhmunen inledde alltså med ett guld i sin första start i samiska mästerskap när han  sprang sex kilometer på tiden 25.29. Han var ensam på upploppet och kunde sakta ner farten innan mållinjen. Lars-Guttorm Marainen, 80, Soppero Sameförening, var även han helt ohotad, då han inte hade någon konkurrent i sin klass. Han fick trots det en mödosam resa, då han sträckte sig under loppet. 

– Lars berättade att han fick springa med det andra benet i stället, skrattade Fia Kaddik. 

ÄVEN ELISABET Nejle Vannar fick springa ensam i klassen damer 60 år och Sareks andra guld var därmed bärgat. I damklassen vann Madeleine Omma, Dearna en minut före tvåan Irja Brandfjell, Daastan Siebrie. Mer nervöst och spännande var det under lassokastningstävlingarna. En som pallade trycket var Irene Kuhmunen som tävlade och vann i klassen damer 60 år. 

– Mina knän darrade inför kastningen. Men när jag väl satte igång att kasta gick det bra.

11-åriga Mikkel Winka försvarade sitt guld från ifjol. 

– Jag tänkte mest på att jag får gratis pizza om jag vinner. Jag var med i ett läger i Jåhkkåmåhkke inför tävlingarna och där sade de att de som vinner får gratis pizza.

Vad hade du för taktik?

– Att sikta i fem sekunder innan jag kastade. Det viktigaste är att ha tålamod och att sikta. 

Hur svårt är det att koncentrera sig när publiken och speakern skriker? 

– Det var lätt. Jag hörde bara aehtjie. 


EN SOM INTE lyckades försvara sitt guld i lassokastningen var Isak Matti, 17, Soppero Sameförening. Men han fick sin revansch då han vann parsprinten tillsammans med sin far, Joakim Matti där båda kastade felfritt. 

– Jag hade satt alla sex kasten innan sista kastningen så jag kände mig ganska säker. Men man börjar skaka. Grabben bredvid sa “nu missar du” två gånger innan jag skulle kasta. Men det ska vara lite skitsnack på sådana här tävlingar. De gör det roligare, sade en överlycklig Isak Matti efter vinsten.  

En annan som fick sin revansch och återigen ett guld med sig var Matilda Njaita, Dearna. Efter att ha misslyckats i lassokastningen satte hon alla fem kasten i renskötarsprinten. 

– De var roligt med mycket publik och ett bra arrangemang av Sarek, konstaterade hon. 

Hur kommer det sig att du klarar att ta medalj vid varje Same-SM?

– Hela min familj är tävlingsinriktade. Jag har tagit efter syrran Johanna. Familjen har elitsatsat i alpint i Tärnaby och vi har tävlat mycket. 

SEGRARE av Tour de Sápmi blev Antaris Vannar och Isabelle Omma, eftersom de hade de sammanlagt bästa resultaten.