Fia Kaddik är årets Asa Kitok-stipendiat

2017 års Asa Kitok-stipendium, detta duodjins nobelpris, gick till Fia Kaddik. Hon fick stipendiet för sina insatser för rotslöjden – ett kunnande hon har fått från mamma och farmor, men också från Asa Kitok själv genom dennes dotter Ellen Kitok Andersson.
TEXT OCH FOTO ÅSA LINDSTRAND
Det var en påtagligt rörd Fia Kaddik som äntrade det lilla podiet i entrén på Sameslöjdstiftelsen Sámi Duodji i Jåhkåmåhkke när stiftelsens ordförande Mikael Pirak tillkännagivit att hon är årets Asa Kitok-stipendiat, bland annat med motiveringen att hon förenar tradition och förnyelse inom rotslöjden och brinner för att föra hantverket vidare i Asa Kitoks anda. Vidare står det i motiveringen att Fia Kaddik som rotslöjdare äger stor teknisk skicklighet men också experimentlusta och modet att skapa nya, vackra bruksföremål av rot. Och rotslöjden är speciell, för den kräver, skriver juryn som består av Sameslöjdstiftelsen styrelse, tålamod och envishet.
– Så är det, och jag känner mig aldrig så rofylld som när jag håller på med roten, konstaterar stipendiaten.
Fia Kaddik, som är född och uppvuxen i Ammarnäs men sedan länge verksam i Jokkmokk, säger att stipendiet betyder mycket både för rotslöjden och för henne personligen.
– Det här är så stort att jag nästan inte fattar det. En del tycker att det är lite med 25 000 kronor som arbetsstipendium, men för mig är det mycket pengar och det allra viktigaste är äran att få det här stipendiet, säger hon.
Den som får Asa Kitok-stipendiet, som förutom äran och blommorna alltså består av 25 000 kronor, gör enligt traditionen nästa års marknadsutställning på Sámi Duodji. Fia Kaddik, som fortfarande använder den pryl i horn hon en gång fick av sin rotslöjdslärare Ellen Kitok Andersson, har just nu målet inställt på bland annat en saltflaska. Men vad det blir mer i utställningen kan hon inte helt säkert säga.
– Jag har jättestora planer, men vad det blir beror vad roten säger till mig. Det växer fram och roten talar om för mig vad jag ska göra.

Bildtext
En rörd Fia Kaddik tog emot årets Asa Kitok-stipendium för sina insatser för rotslöjden.

Svensk sammanfattning
Fia Kaddik är årets Asa Kitok-Stipendiat
2017 års Asa Kitok-stipendiat är rotslöjdaren Fia Kaddik, som brinner för att föra rotslöjden vidare till unga slöjdare. Nu har hon i uppgift att göra nästa års marknadsutställning på Sameslöjdstiftelsen. ”Vad det blir beror på vad roten säger till mig,” säger Fia Kaddik.

Picture of Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör