Ett sprakande 20-års jubileum

Monday, 26 April 2010 09:34

Detta år firades ett 20-års jubileum av samernas egen schlager. Vi fick en tillbakablick, en gick hem med sin andra titel, den andra med sin första och en välförtjänt Áillohašpristagare.

Text: PER-JOSEF IDIVUOMA OCH LISA MARIE KRISTENSEN

Foto: PER-JOSEF IDIVUOMA

Årets Sami Grand Prix i Kautokeino gick i jubileets tecken, och det bjöds på en riktig show med gamla godingar och gångna vinnare. De bästa jojkarna och låtarna hade samlats, och framfördes i jojkmedley med bland annat Lars-Ante Kuhmunen som mottogs med jubel. Sångmedleyn innehöll bland annat Ellen Vuolab som med gruppen Sáve vann den första Sami Grand Prix i 1990.

John Máhtte Utsi från Karasjok kammade hem jojktiteln, för andra gången. Första gången var 2004,

nu 6 år senare var det ännu större, säger Utsi.

– Det var så många bra jojkare i år, och många jag respekterar, säger John Máhtte. Något annat som gjordet vinsten stor var självaste jojken. En jojk som hans avdöde far gjort till hans kusin.

– Jag var tvungen att leta fram en gammal kassett, och att framföra jojken var stort, sade en glad John Máhtte Utsi.

Förra året gjorde hon debut, och i år tog hon hem ett erkännande inför en fullsatt idrottshall. Pia Maria Holmgren från Luleå pratar inte samiska dagligen, och sjungandet är ett sätt för henne att ta tillbaka det hon mist. Och Pia Maria var inte rädd för språkpolisen på Báktehárji i Kautokeino.

– Jag vann ju, och det visar ju att det gick bra, sade en glad Pia Maria Holmgren efter att hon vann med låten “Geaidnu”.

Isak Samuel Hætta var den som fick ta emot det ärofyllda Áillohašpriset i år. Isak Samuel har i åratal skrivit dikter, böcker, jojkat och sjungit. Han är också känd för sitt självtitulerade och självgjorda instrument som han kallar “Juoigganas”. Isak Samuel har vanligtvis svårt att beskriva sina känslor, men han klarade att beskriva en känsla.

– Jag kände en stor glädje och tacknämlighet, sade Isak Samuel Hætta efter att ha mottagit Áillohašpriset.

På jojktävlingens andraplats kom Kristine Sara Gaup och Marit Kristine Hætta Sara, och tredjeplatsen tog Ante Niillas Bongo.

Sångtävlingens andrapris gick till rapparen Ivan Andre Skum, och tredjeplatsen togs av boogietrion Chin-Chin.

Bildtext:

John Mahtte Utsi vann jojktävlingen när han jojkade sin kusin Rásttoš Jovnna.

Pia Maria Holmgren vann med låten Geaidnu.

Kautokeino kommuns ordförande Klemet Erland Hætta (tv) överräckte Áillohašpriset till Isak Samuel Hætta (th).

Bild av Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör