Estrid har huvudrollen i ny actionfilm

Estrid Gustafsson Fjellheim har studerat scenkonst sedan grundskolan. Nu är hon aktuell på bioduken som huvudkaraktären Leah i filmen Fungi, som hade premiär i början av november på några biografer i landet. 

 – Att delta i produktionen har varit intensivt men lärorikt och roligt, säger hon. 

TEXT LEONARDA ARCIDIACONO FOTO MATILDA ANDREASSON

Tjugoettåringen Estrid Gustafsson Fjellheim har hållit på med teater en hel del. Hon gick grundskola med inriktning musikal på Kulturama i Stockholm, sen blev det teaterlinjen på Stockholms Estetiska Gymnasium. Nu går hon teaterlinjen på Fridhems Folkhögskola i Skåne och är inne på den tredje terminen. Estrids första inspelning var när hon medverkade i ungdomsserien Håll andan som hade premiär 2021. Den nu bioaktuella filmen Fungi är en action, sci-fi och äventyrsfilm som spelades in under en period på tre veckor. Det fanns inte tid för omtagningar, kan Estrid Gustafsson Fjellheim intyga. 

– Det har varit jättespännande att skådespela i den här produktionen. Den korta inspelningstiden krävde extra skärpa och att alla var pålästa på sina roller. Det blev en bra träning och lärdom. Jag känner mig stolt över vad vi åstadkommit med tanke på att tiden var knapp. Det gällde att utgå från det som kändes naturligt och agera snabbt, säger hon och fortsätter:

– Det krävdes stor närvaro för att slippa omtagningar, och tack vare det höga tempot hittade jag det som är mitt egna spelsätt, hur jag utgår från mig själv.

ATT KLIVA in i rollen och att få arbeta med action och känslor som ilska, ledsenhet, mod och styrka kändes för Estrid Gustafsson Fjellheim både spännande och roligt. 

– Den här rollen låg mig själv nära. När jag spelade Leah i Fungi fick jag plocka fram det som redan finns i mig naturligt och agera på det. Ett slags allvar infann sig under inspelningen.

Premiären av Fungi har visats på några mindre biografer i Sverige och eventuellt kommer filmen att finnas tillgänglig på internet i framtiden. När Estrid Gustafsson Fjellheim såg den färdiga filmen påmindes hon om utmaningar som dykt upp under vissa moment och scentagningar. 

– Det var extremt mycket mygg under en tagning som skulle vara väldigt allvarlig och känslig. Det syns inte i slutproduktionen men jag vet vilken scen det är. Det var en stor utmaning att inte agera och vifta bort myggen som verkligen var överallt. Sånt kan man skratta åt i efterhand.

ESTRID GUSTAFSSON FJELLHEIM har rötter både på norska och svenska sidan av Sápmi och längtar efter att lära sig samiska. Under uppväxten har hon bland annat bott i Stockholm och i Kárášjoga med brodern Petrus Gustafsson-Fjellheim, mamma Ylva Gustafsson och pappa Rune Fjellheim. Estrid blickar framåt och hoppas att hennes blivande kunskaper i det samiska språket även ska öppna upp för nya samarbeten. 

– I framtiden vill jag kunna sprida information och förståelse, och väldigt gärna samarbeta med samiska skådespelare och konstnärer och tillsammans med dem hitta ämnen att förmedla. Det vore roligt att skapa något coolt tillsammans, säger hon.