Egen utställning för ung slöjdare

SLÖJD Hårdslöjdaren Niklas Pittja Granlund är salig över salen på Sáme Duodji där han får visa upp sina alster pår Jokkmokks vintermarknad. En utställning som egentligen inte var meningen.

– Jag hamnade här som på ett bananskal. Fia (Kaddik, årets Asa Kitok-stipendiat) ville ställa ut på övervåningen istället, så då blev den här lokalen ledig, säger han.

Niklas har slöjdare i släkten, men ändå var hans intresse för att själv börja slöjda något som bara kom, som han själv uttrycker det.
– Morsan tyckte att jag skulle söka in på Samernas trä- och hornutbildning, så det gjorde jag, och kom in. Min moster väver, så nog har man någon liten ådra från henne, säger han.
Väl på Samernas utbildningscentrum upplevde Niklas en fin gemenskap mellan eleverna. Det kändes helt rätt att gå där.
– Det var en pollett som trillade ner. Eftersom jag inte har språket så blev slöjden ett sätt att uttrycka sig. Jag gillar träprylar, för 

de har som en basform. Jag tycker det är härligt att forma utifrån det, säger han.
På samernas tjänade slöjdaren Martin Kuorak som hjälplärare och Niklas Pittja Granlund frågade honom om han fick bli hans lärling. Det fick han.

– Det har gett mig en solid grund, både vad gäller teknik och val av slöjdämnen från skogen. TT

 

Niklas Pittja Granlund är en ung och lovande slöjdare som har gått som lärling hos Martin Kuorak. På sin utställning under marknaden visade han bland annat sin vandringsstav i trä och horn. FOTO TOR L. TUORDA

 

 

 

 

Picture of Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör