Efterlängtad Buffy gästade Riddu Riđđu

Sunday, 22 September 2013 21:41

FESTIVAL För tolfte året i rad arrangerades den samiska musik- och kulturfestivalen Riddu Riđđu i Manndalen i Nordnorge. Årets dragplåster var utan tvekan Buffy Sainte-Marie, men festivalen bjöd på alltifrån reaggae till elektropop och traditionell jojk. Samefolket bjuder på ett bildsvep från årets festival.

TEXT OCH FOTO HANS OLOF UTSI

Riddu1: Ánte Mihkkal Gaup framträdde för första gången på Riddu Riđđu som soloartist. Med honom på scenen fanns hans döttrar och tillsammans framförde de en skön blandning av både traditionella och egna jojker uppblandat med lite rockigare toner.

Riddu2: När Moana & The Tribe från Nya Zeeland besökte Riddu Riđđu för första gången 2011 blev deras ordinarie spelning inställd på grund av de fruktansvärda händelserna på Utöya och i Oslo. När de nu återvände till Riddu Riđđu var det inför en entusiastisk publik.

Riddu3: Moana & The Tribe spelar inför en entusiastisk publik med fjällen som fondvägg.

Riddu4:

Än en gång fick Riddu Riđđu-publiken möta den internationellt erkända artisten Buffy Sainte-Marie. Som vanligt bestod repertoaren av odödliga klassiker blandat med nyare låtar från senaste skivan ”Running for the drum” och det är nästan svårt att tro att en artist vars karriär spänner över sex årtionden kan ge en sådan spänstig och energifylld konsert.

Riddu5: Buffy Sainte-Marie.

Riddu6 och Riddu7:

Den norska reaggeartisten Admiral P var kanske den artist som fick flest att dansa på årets upplaga av Riddu Riđđu. Tunga reaggaerytmer på norska.

Riddu8:

Lovisa Negga som också uppträdde på årets Riddu Riđđu-festival dansar loss tillsammans med kompisen, tillika årets unga konstnär, Sarakka Gaup under Admiral P:s uppträdande.

Riddu9:

Sámi Grand Prix vinnaren Bonggun Ànte/Anders P. Bongo verkade trivas i folkvimlet under Admiral P´s konsert.

Riddu10:

Elin Kåven från Karasjok gjorde sin första spelning på Riddu Riđđu. Visuell och mystisk men publiken var inte övertygad.

Riddu11:

Årets nordliga folk var i år Ainu-folket från Japan. Här representerade av artisten OKI som med sitt traditionella Ainu-stränginstrument bjöd på musik inspirerad av gamla Ainu-sånger, pop, dub och reaggae.

Riddu12:

Sist ut på lördagen var Sancuari, de samiska musikfestivalernas kungar. Som vanligt med en stor och trogen publik som sjunger och jojkar med. Fullt ös trots ett iskallt regn!

Bild av Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör