Thursday, 17 November 2016 06:45
FILM Under Biejvieh, Lyckseles samiska dagar, var det premiär för Lorentz Sjulsson Åsdells film Liksjoe. Med sin dramadokumentär vill Åsdell ge Lycksele den plats i den samiska historien och samtiden som orten förtjänar.
TEXT ÅSA LINDSTRAND FOTO JOHAN SANDBERG MCGUINNE ÖVERSÄTTNING SARA MARIANA ÅSTRÖM
Lorentz Sjulsson Åsdell har länge burit på drömmen att få göra en film om Lyckseles samiska historia. En film att använda i skolorna, för att utbilda både elever och lärare, men också för att visa för allmänheten. Nu har drömmen blivit verklighet och när filmen Liksjoe premiärvisades tidigare i höst kom mer än 160 personer.
– Den samiska historien i allmänhet och Lyckseles samiska historia i synnerhet lyfts inte fram på det sätt den förtjänar. Det finns unika händelser, sånt som bara har hänt just här. Vi har allt från våra hällmålningar till Margareta, den första same som nämns vid namn i de historiska källorna och som gick åtminstone två gånger till Stockholm, Uppsala och Lund för att träffa dåtidens auktoriteter, säger Lorentz Sjulsson Åsdell och fortsätter:
– I filmen försöker vi skildra händelserna kronologiskt. År 1607 är med, eftersom det var året då Lycksele blev officiell kyrk- och marknadsplats. Vi har dramatiserat en gudstjänst där prästen pratar latin och svenska och lapparna som sitter där fattar förstås ingenting. Vi har också en sekvens med en trumma som brinner. Det är en stark scen som folk reagerar inför. Vi visar även en karta över lappskattelanden, eftersom det här är det enda område som en sån karta finns bevarad från.
HAN KALLAR SJÄLV filmens genre för dramadokumentär. Skådespelarna är alla amatörer från trakten, men filmarna, berättar Lorentz Sjulsson Åsdell är proffs.
– Det är egentligen bara de som har kostat pengar, och det har vi finansierat med bidrag från Sametinget och Lycksele kommun – alla andra har arbetat ideellt.
Själv är han filmens producent, regissör, manusförfattare, och ja – det mesta. Han hade aldrig gjort film tidigare, men konstaterar att det är ett fantastiskt medium för att nå ut med budskap och berättelser. Mer känd hittills är kanske Lorentz Sjulsson Åsdell bland annat för att han en gång startade Lycksele sameförening och att han byggt upp stora delar av Gammplatsen. Han undervisar också samiska skolelever i slöjd.
– Lyckseles samiska historia hamnar lite på undantag i Sápmi. Tidigare har nog det samiska inte ansetts tillräckligt viktigt för att lyfta fram. Idag är det radikalt annorlunda – både från kommunalt håll och bland samerna själva har det skett en stor uppryckning. Det är en jättemedvind.
NU BÖRJAR ARBETET med att sprida filmen till skolor och allmänhet. Lorentz Åsdell kommer att försöka följa med till de platser där den visas för att kunna svara på frågor. Och vem vet om det så småningom kan bli en uppföljare? För det finns gott om historier som inte fick plats i första delen av Liksjoe.
– Berättelsen om Maria Grahn, vars kranium är det enda samiska kranium som aldrig varit i jord, har vi tvingats välja bort. Och visste du att Lycksele har kallats för Lapp-Stockholm? Det finns till och med vykort som det står det på.
Bildtext:
Lorentz Sjulsson Åsdells film Liksjoe, om Lyckseles samiska historia hade premiär under Biejvieh – de samiska dagarna i Lycksele.
svensk sammanfattning
Åsdells film visar Lyckseles samiska historia
Lorentz Sjulsson Åsdell har länge burit på drömmen att få göra en film om Lyckseles samiska historia. Nu har drömmen blivit verklighet och tidigare i höstas var det premiär för Liksjoe. I dramadokumentären agerar amatörskådespelare från trakten, medan filmarna är anlitade proffs. ”Den samiska historien i allmänhet och Lyckseles samiska historia i synnerhet lyfts inte fram på det sätt den förtjänar. Det finns unika händelser, sånt som bara har hänt just här,” säger Lorentz Sjulsson Åsdell.