Samefolket 4-2017

Nya numret är på väg!
Nu har årets fjärde nummer av Samefolket passerat tryckpressen och är på väg ut till er prenumeranter och andra läsare. I vanlig ordning berättar vi om spännande människor, delger er nyheter om kultur och forskning och speglar fenomen och förehavanden i den samiska världen. Under våren är det många sammankomster i Sábme. Vi berättar om vad som avhandlades både när SSR träffades i Arvidsjaur och när Same Ätnam sammanstrålade i Boden. Och inte minst kan ni läsa hur några av de samiska politikerna ser på valresultatet.
Bli gärna prenumerant om du inte redan är det, men kom också ihåg att du kan köpa och läsa Samefolket digitalt på www.buyandread.com.

Hávsskes giesse! Trevlig sommar!

 

Birgitta Ricklund snickrar samiskt
Porträttet i nummer 4-2017 av Samefolket handlar om möbelsnickaren Birgitta Ricklund. Birgitta bor utanför Örnsköldsvik, har sin passion som sitt jobb och ser sig inte trappa ner förrän hon är en bra bit över 80. Frilansaren Jonatan Stålhös har träffat henne.

Väljarna har sagt sitt
Rösterna är räknade. Det samiska folket har valt 31 ledamöter som ska leda Sametingets folkvalda del de närmaste fyra åren. Jakt- och fiskesamerna fortsätter vara det största partiet, Guovssonásti gick fram mest och Mijá Gäjnno förlorade flest. I det nya numret av Samefolket kan du läsa mer om resultatet i sametingsvalet. Lars Miguel Utsi, på bilden, representerar Guovsonássti.

   
ÖVERSÄTTNINGAR UR SAMEFOLKET 4-2017: