Samefolket 2-2017

Nytt nummer av Samefolket
Gidádálvve. Vårvinter. En av de bästa årstiderna i Sábme, är här. Så också ett nytt nummer av Samefolket. På grund av en rad omständigheter som vi inte ska tråka ut er läsare med, så är det något försenat, vilket vi så klart beklagar.
I det här numret får ni som inte kunde vara med i Tråante eller på Jokkmokks marknad en inblick i vad som hände under de här intensiva veckorna i Sábme. Trondheim var så klart alldeles speciellt. Det som återges i den här tidningen är bara ett axplock av allt som hände där, men vi försöker i alla fall spegla något av bredden, från folkfest till politik.
Välkomna till 36 samespäckade sidor. Och kom ihåg: Om du inte är prenumerant, så går det lätt att bli det, men du kan också köpa Samefolket digitalt på www.buyandread.com.

  
  
  
  


  
Ett firande utan dess like
100-årsjubileet av det första samiska landsmötet blev en glädjens och stolthetens vecka. I Tråante var för några dagar det samiska lika mycket, lika starkt och lika självklart som det icke-samiska. Samefolket var förstås där och skildrade händelserna och människorna direkt, via sociala medier. I den här tryckta tidningen summerar vi intrycken i ord och bild.
  

  
Porträtt på Elsa Laula
Samefolket porträtterar den här gången pionjären Elsa Laula Renberg. Vem var hon? Hur växte hon upp? Vad ville hon och vad gjorde hon? Tack vare två särskilt Elsa Laula-kunniga personer, nämligen skådespelaren Cecilia Persson och författaren Siri Broch Johansen, skildrar vi Elsa Laulas liv och gärning. Bilderna kommer från Helgelands museum.
  
  
  
ÖVERSÄTTNINGAR FRÅN SAMEFOLKET NR 2-2017