Klimatsegrar för Ecuadors urfolk

Ecuadors urfolk lyckades stoppa fortsatt oljeborrning i nationalparken Yasuní i Amazonas. Den 20 augusti vann de den nationella folkomröstningen, som hölls samma dag som presidentvalet.

– Vilket känsloregn som sköljde över oss där vid klockan sju på söndagskvällen, när resultaten stod klara,” säger Nemo Guiquita, urfolksledare tillhörande Waoranifolket. 

För att få folk att rösta nej till oljeutvinning i Yasuní reste urfolksrepresentatner runt i Ecuador för att föra ut budskapet. Det ledde till en seger i folkomröstningen.
FOTO PRIVAT

Samma dag som folkomröstningen hölls om oljeutvinningen, röstade också invånarna i Quito om att inte tillåta fler gruvor i biosfärområdet Chocó andino nordväst om huvudstaden. Även i den omröstningen vann urfolken en stor seger. 

– Resultaten i folkomröstningarna gör Ecuador till ett exempel för hela världen när det kommer till kampen mot klimatförändringar, konstaterar Nemo Guiquita.

Vill du läsa hela artikeln?

Beställ din tidning genom knappen nedan. Vi ser fram emot att kunna erbjuda alla våra prenumeranter både en tryckt och digital tidning, från och med den 1 juli 2020.
Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör