Hjärtat i renskogen – hjärnan i gruvbranschen

Efter att hans pappa dog var han tvungen att välja vilket ben han skulle stå på. Det blev det som säkrade inkomsten framför det som drogs mot renskogen. Och att han gjort chefskarriär är kanske inte så konstigt. För redan som 19-åring miste Patrik Kansa både sin bror och sin far, och fick ta ett stort ansvar.

I Samefolket berättar Patrik Kansa om livets tidiga förluster och om att välja mellan renskötsel och chefskarriär.

– Det har präglat mitt liv. Efter min brors bortgång fick jag lova min far att detsamma inte skulle hända mig. Han dog bara ett halvår efter det, men jag har tänkt hålla det löftet så länge jag lever,.

I Samefolkets porträtt  Patrik Kansa, som bland annat varit chef för SVT Sápmi och Sametingets kansli, om sitt liv, men också om hur samvetet tacklar att ha sitt ursprung i renskötseln, men sin karriär i gruvbranschen.

TEXT OCH FOTO LARS-OLA MARAKATT

Vill du läsa hela artikeln?

Beställ din tidning genom knappen nedan. Vi ser fram emot att kunna erbjuda alla våra prenumeranter både en tryckt och digital tidning, från och med den 1 juli 2020.