Flera samiska långfilmer på gång

Det finns en stor bredd inom samisk film. Och nu är det på gång ett antal långfilmer från samiska filmskapare, vilket presenterades och diskuterades under Ubmejen Biejvieh.

Elle Sofe, Timimie Märak och Liselotte Wajstedt fortsatte att diskutera övergrepp och tystnadskultur i Sápmi efter filmvisningarna.

Det hördes spridda snörvlanden i biosalongen efter att konstnären och filmskaparen Liselotte Wajstedt från Kiruna visat några klipp från sin kommande film Silence in Sápmi. Det är resultatet av ett gediget arbete – Liselotte har sedan 2014 följt två kvinnor som blivit utsatta för övergrepp. Även om det var ett ofärdigt arbete som visades så fanns en väldig kraft i de personliga berättelserna som nådde rakt fram till tittarna.

– Målet är att filmen ska vara klar till hösten, säger Liselotte Wajstedt.

2017 slog Amanda Kernells biosuccé Sameblod igenom bruset med dunder och brak och nådde ut till en större publik. Jag ställer en kanske något dum fråga om Liselotte har märkt av effekter av Sameblods framgångar?

– Jag gjorde filmprojektet Sámi nieida jojk som blev klar 2007 och den visades då på SVT och Folkets bio. Jag vet inte om jag var banbrytande men jag såg att det började hända någonting då, någonting började gro. Sápmi pride kom där efter och det hela exploderade vid Gallókprojektet och Maxida och Timimie Märak blev riktiga stjärnor, säger hon.

Så du menar att det finns mycket som ligger bakom att Sameblod ens kunde bli till?

– Det är svårt att säga. Amanda Kernell hade säkert gjort filmen ändå. Men Sameblod lyckades med att nå ut till den breda massan.

UNDER DE knappa två timmarna på Folkets bio visades film av Ann Holmgren, Sara Margrethe Oskal, Liselotte Wajstedt och Elle Sofe. Detta följdes upp av en förhandsvisning av Amanda Kernells nya långfilm Charter. 

Elle Sofe visade bland annat upp sin film Ribadit, en dokumentär gestaltning av en gammal danstradition och avslöjade att även hon är på gång med sin första långfilm. Hon har valts in som en av fyra personer att ingå i ett treårigt program under Talent Norge där hon får hjälp med utveckling och kontakt med kunnigt filmfolk.

– Äntligen får jag nog med tid för utveckling, får samarbetspartner från filmbranschen och kan jobba med folk som tror på mig och mina idéer. Det känns väldigt bra och inträffar vid rätt tidpunkt i livet, säger Elle Sofe.

TEXT OCH FOTO JONATAN STÅLHÖS