Den lågmälde mästaren förnyar duodjin

Per Isak Juuso är en duodjimästare som inte vill framhäva sig själv. Men hans skicklighet och djupa kunskap om renen, naturen och hantverket blir uppenbara i de föremål han gör. I mer än trettio år han bidragit till att förnya och utveckla duodjin. När han som ung även började jobba skulpturalt var det inte alltid positiva tongångar han mötte.

Slöjdaren Per Isak Juuso har glimten i ögat och humorn nära till hands. I senaste numret av Samefolket tecknas ett porträtt av denna duodjins förnyare. 

– Vad gör du Berissat?! Det var roligt att prata och höra vad folk tyckte. Jag försökte förklara min syn och nog kom vi överens när vi pratat ett tag, minns han. 

I våras fyllde han 70. För några år sedan gick han också igenom en lungtransplantation, men det hindrar inte honom från att arbeta, visa och sälja sina verk. Nu dras han mest av allt tillbaka dit där han började. 

– Jag har återgått till att göra traditionella saker som knivar och askar. Så är livet, man kommer tillbaka hem efter att ha vandrat, säger Per Isak Juuso. 


TEXT ANNA SUNNA FOTO LARS-OLA MARAKATT

Vill du läsa hela artikeln?

Beställ din tidning genom knappen nedan. Vi ser fram emot att kunna erbjuda alla våra prenumeranter både en tryckt och digital tidning, från och med den 1 juli 2020.
Picture of Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör