Rickard blev kung i SM

Friday, 02 October 2009 20:01

Stabil återväxt med många tävlande barn, en Rickard Länta i högform och två segrarinnor i lassokastningsfinalen. Det var några av ingredienserna när de samiska sommarmästerskapen avgjordes i Tärnaby i början av augusti.

Sommarvärmen slog till på allvar när de samiska sommarmästerskapen anordnades i Tärnaby. Cirka 300 tävlingssugna samer från när och fjärran fanns på plats på Vikmyra stadion.
Grenarna var i vanlig ordning terränglöpning, sprint, lassokastning och renskötarstafett. Nytt för i år var dock den motionstävling som anordnades. De tävlande var bara några stycken, men greppet uppskattades och segrare blev Monika L Edmondsson, Storlule SF.

Succén med att låta de allra yngsta förmågorna tävla i löpning fanns givetvis kvar och med tanke på intresset och antalet barn lär de samiska mästerskapen inte dö ut i första taget.
Den utan tvekan var mest nöjd med SM-tävlingarna var Rickard Länta, Sareks IF. Han har legat i hårdträning det senaste året och det gav resultat. Han tog guld i terränglöpningen i klassen herrar 18-85 år, i herrarnas sprint samt i renskötarstafetten tillsammans med lagkamraterna Jonas Vannar och Jan-Erik Länta. I lassokastningen blev det däremot ingen finalplats. Segern i herrarnas lassokastning gick till fjolårets sprintsegrare Per-Mikael Baer, Fatmomakke IF. Matilda Njaita, Dearna IF, blev tävlingarnas drottning med hela tre guld.

På damsidan var det Jennie Granberg, Arvidsjaurs SF, som tog guldet i klassen 18-85 år. I klassen 45-59 år blev det för ovanlighetens skull två segrarinnor. Både Ingrid Stenberg, Arvidsjaurs SF, och Birgitta Andersson, Dearna IF, slutade på 30 poäng och exakt(!) samma tid.
Årets ungdomsstipendium, som delas ut av SSIF, gick till Sara Pittsa, Unna Cerus.
Nästa års mästerskap avgörs i Klimpfjäll då Fatmomakke IF är arrangörer.

Text: KATARINA HÄLLGREN
Översättning: DAVID JONASSON

Bild: 0401 eller 0155: Rickard Länta, Sarek IF, kammade hem guld i sprint, terränglöpning och stafett.

Bild: 0014: Barntävlingen är ett uppskattat inslag i samemästerskapen och barnen är minst sagt tävlingssugna.

bild: 0266: Deltagarna i motionsklassen. Från vänster: Lena Njaita, Dearna IF, Monica L Edmondson, Storlule SF, Börje Allas, Kiruna SF, Birgitta Andersson, Dearna IF, Robert Lind, Dearna IF, Marianne Persson, Jiingevaerie sameby

Bild: 0056: Segrare i motionsklassen Monika L Edmondson, Storlule SF.

Bild: 0182 Sara Pittsa, Unna Cerus GS, tilldelades SSIF:s ungdomsstipendium på 5 000 kr.

Bild: 0027 Emanuel Fjällström, 2 år, tävlade för Dearna IF i barntävlingen.

Bild: 0364 Nils-Jonas Persson, Rans sameby kämpade hårt men tog sig inte till final i sprinten.

Bild: 0371 Se sådan stil han har. Ante Negga tävlandes för Unna Cerus GS. Till höger Olov-Johannes Skum, Ammarnäs SF. Tyvärr tog sig ingen av dessa vidare till final.

Bild: 0353 Taggade herrar i ett av sprintheaten, från vänster:
Nils Åstot Sarek IF, Jonas Vannar Sarek IF, blev nionde man i finalen, övriga i detta heat kom inte till final, Leif Länta Sarek IF, Jon Mikael Labba, Dearna IF, Jonas Andersson Mittådalens sameby, Nejla Andersson, Mittådalens sameby och Juvva Pittja Unna Cerus GS.

Bild 0429 Silja Jonsson, Rans sameby, var lycklig segrare i lassokastningen damer 16-17 år. Till vänster tvåan Hanna Johansson, Arvidsjaurs SF och till höger Anna Sara Rannerud, Malå SF.

Bild 0436, Per-Mikael Baer, Fatmomakke IF vann lassokastningen i herrklassen 18-85 år. Till höger tvåan Jim Hedlund, Semisjaur-Njargs sameby och till vänster trean Bengt-Erik Pittsa, Unna Cerus GS.

Bild 0294, Ivar Kuorak slutade på en andraplats i lassokastningen klassen herrar 60-85 år.

Bild 0081, Edvard Hansson Wiklund, sprang sig till en förstaplats i terränglöpningen klassen pojkar 9 år.

Bild 0086, Gustav Hedlund, Semisjaur-Njargs sameby, blev femma i terränglöpningen men segrare i lassokastningen i klassen pojkar 9 år,

Bild 0108, Frida Hedman, var ensam i sin terränglöpningsklass och var därmed en given segrare. Elen Heatta Kitok, vann terränglöpningen i klassen damer 45-59 år. Bakom henne syns Sara Aira Fjellström som blev tvåa i klassen 18-85 och Linnea Njaita som slutade på en åttondeplats i samma klass.

Bild 0130, En spurtstrid in i mål mellan Nejla Andersson, Mittådalens sameby och Isak Andersson, Rans sameby.

Bild 0166, Läntas från Sarek IF dominerade i herrarnas terränglöpning, 18-85 år. Jan-Erik Länta blev tvåa, Rickard Länta, blev etta och Leif Länta trea.

Bild 0499, Damernas stafettmedaljörer, Från väster tvåorna, Fatmomakke med Anna-Maria Fjellström, Kajsa Fjellström och Anna-Erika Hedman. Segrarna Dearna IF lag 1, Madeleine Omma, Anne Kuhmunen och Johanna Njaita samt treorna Storlule SF med Berit Heatta-Jannok, Elen Heatta-Kitok och Inger Marit Kuorak.
Last Updated on Friday, 02 October 2009 20:01