Samefolket Redaktörn
Sommar, ingrepp och övergrepp PDF Print E-mail
Monday, 04 July 2016 09:56
– Varför står ni däruppe?
Frågan är uppriktigt nyfiken ställd, och inte alls otrevlig. Det är en dam från Hammarstrand som ställer den till Ristin Persson, Jijnjevaerie sameby. Båda bevistar de ett av de värsta spektakel jag någonsin har upplevt, nämligen invigningen av Björkhöjdens vindkraftspark. Kvällen till ära har grusplanen framför vindkraftverk 28 omvandlats till en plats för gyckel, underhållning, förtäring och mingel. Samtidigt som en grupp samer står lite vid sidan av och visar sin tysta sorg över att markerna återigen ska bli till pengar som går rakt ner i någon annans ficka. Alltihop är ett hån.
Read more...
 
Idrott och politik hör ihop PDF Print E-mail
Monday, 02 May 2016 05:46
Idrott och politik hör inte ihop. Det fick man höra som barn, gång på gång. Och visst, jag kände nog inga politiska vindar i orienteringsklubben i Trollhättan, eller i badmintonföreningen. Men, men… numera vet vi att det inte är så barnsligt enkelt. Är det okej att lägga OS i ett Kina som ständigt bryter mot mänskliga rättigheter? Är det kanske till och med bra att göra det, så att aktuellt land får ögonen på sig? Och det samiska fotbollslagets deltagande i Conifa Worl Cup i den georgiska utbrytarrepubliken Abchazien har ju rönt viss uppmärksamhet, utifrån internationella politiska aspekter.

I det här numret skriver vi ovanligt mycket om sport. Det har varit same-sm i innebandy i Umeå för unga och äldre. Det kanske inte var frågan om så mycket politik just där, tänker jag, utan funderar istället på hur det gick till när innebandyn utvecklades till något slags samisk nationalsport. Kul verkar det i alla fall ha varit, och många känslor inblandade av bilderna att döma.
Read more...
 
En klimatsmart resa till Paris PDF Print E-mail
Tuesday, 02 February 2016 00:00
Det var bistert där, på Luossavaara i Kiruna. Men det fanns också en förväntan i luften. Med en sten från ishavet i sin hand gav sig startkvinnan Jenni Laiti iväg tillsammans med ett gäng andra aktivister. Tillsammans jojkade de sig nerför Luossavaara. Den givna jojken var Sara Marielle Gaups Gullahalat Eatnamiin.

KLIMATSTAFETTEN Run for your Life färdades sedan genom den svenska sidan av Sábme och vidare söderut, genom Sverige, Danmark, Tyskland… Så småningom kom ishavsstenen i mål i Paris, lagom till det stora klimatmötet COP21:s början. Idén med klimatstafetten, att på ett klimatsmart sätt bilda en kedja av samarbetande människor som för en idé, en önskan, vidare genom en sten, är genialisk. Själv blev jag fast vid datorn de första dagarna. Satt och stirrade på människorna som målmedvetet trampade sig framåt i ur och skur och lyssnade till deras berättelser om varför de sprang för klimatet.
Read more...
 
En samisk seger kan väl inte vara ett steg bakåt? PDF Print E-mail
Thursday, 10 March 2016 00:00
Det var inte svårt att dras med i det tårögda kramkalaset i Gällivare den 3 februari. Det var då Girjas, nästan tio år efter att SSR beslutat att just den samebyn skulle stämma staten på rätten till småviltsjakt och fiske, vann i tingsrätten efter en lång och känslosam rättegång. Glädjen och lättnaden var inte att ta miste på, och ja, helt osakligt och med tydligt bristande objektivitet hade även undertecknad journalist svårt att hålla tårarna borta.

Jag är inte kvinna att bedöma konsekvenserna av den här domen. Det gör andra så mycket bättre och därför låter vi några personer resonera kring domen i detta nummer. Men jag har ändå svårt att se att Girjas seger kan vara ett steg bakåt, eller ens ett snedsteg, för samisk rätt. Det finns en uppenbar, ibland uttalad, oro för vad som ska hända nu, när samisk rätt på samebybasis stärks. Att icke-samer, ofta jägare, i ett kolonialt besudlat Sverige uttalar sådan oro är väl bara helt väntat och kanske inte något att fundera så mycket över. Men när det finns en grupp samer utanför samebyarna som känner sig tveksamma kring vad Girjas seger i tingsrätten ska leda till, så kanske det ska ses som ett symptom på något, som i alla fall är värt att reflektera över? Varför är de här samerna oroliga, trots att Girjas ordförande och andra gång på gång försäkrar att det här inte handlar om att stänga någon ute?
Read more...
 
Vikten av ett samiskt efternamn PDF Print E-mail
Friday, 23 October 2015 23:19
Det här med efternamn är något som betyder betydligt mer i det samiska samhället än i det svenska samhället. Bland oss samer säger ens efternamn en hel del om var vi kommer från och vilka vi är släkt med och det gör att det ganska snabbt går att identifiera den okända person vi just hälsat på.
,
Att vara same och ha ett icke-samiskt efternamn gör det hela lite mer komplicerat. Tro mig, jag vet. Det är inte bara en gång jag mötts av grubblande blickar, folk som vill fråga vem jag är och var jag kommer från. För det mesta ställer människor också frågan, men inte alltid. Personligen har jag fått höra alltifrån att jag är ”en svensk som vill vara same” och att jag är ”skogssametjej från Arvidsjaur”. Jag har genom åren funnit det ganska underhållande att uppleva namnfrustrationen när efternamnet Hällgren inte leder till något som kan identifiera vem jag egentligen är.
,
Read more...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 Next > End >>

Page 2 of 8