Samefolket Redaktörn
Det viktiga valet närmar sig PDF Print E-mail
Thursday, 25 April 2013 11:12
När detta skrivs är det drygt en och en halv månad kvar till den stora valdagen, då de drygt 8 000 samer som är upptagna i Sametingets röstlängd ska göra sitt. För tillfället har varken röstsedlar, valsedlar eller valprogram skickats ut och än så länge är det från samepolitikernas håll tyst. Oroväckande tyst. Jag gissar, utan att gå tillbaka och titta, att jag skrev ungefär samma sak den här tiden för fyra år sedan. Valrörelsen är i stort sett obefintlig inför Sametingsvalet, vilket förvisso är en ekonomisk fråga. 
Read more...
 
Strategin i gruvlandet Sverige PDF Print E-mail
Sunday, 24 March 2013 23:24
En av frågorna på Sametingets sista plenum denna mandatperiod var ett återremitterat ärende från plenum i höstas, gruv- och mineralpolicy. 

Samtidigt som ledamöterna debatterade om styrelsens nya förslag och flera partiers motförslag höll näringsminister Annie Löf (C) en direktsänd presskonferens där hon presenterade regeringens förslag till mineralstrategi. Det var inte bara en som på sociala medier kommenterade att Sametinget var ute i elfte timmen. Det kan man ju tyvärr hålla med om.
Read more...
 
Tid för förändring och förnyelse PDF Print E-mail
Friday, 25 January 2013 21:37
Mayakalendern förutspådde inte jordens undergång, vilket många tycktes tro och nu är 2013 i full gång. Nytt år och nya möjligheter brukar det som bekant heta. För den anrika riksorganisationen Same Ätnam kan så också vara fallet, men vägen dit tycks vara lite brokig. Redan tidigt i höstas verkade det som att inte allt stod rätt till inom organisationen, med ett landsmöte som avbröts av missnöjda medlemmar. Under ytan bubblade en påstådd slöjdutställning som visade sig ha runnit ut i sanden och en ordförande som avgick i slutet på november, strax innan det andra landsmötet skulle hållas.
Read more...
 
Den omtvistade etniciteten PDF Print E-mail
Friday, 22 February 2013 07:13
Att ha en tillhörighet är något som de flesta människor på ett eller annat sätt strävar efter. Det kan vara alltifrån ett idrottsligt sammanhang, en hobby, en religiös övertygelse eller en politisk ståndpunkt. Ibland är det något man själv väljer och ibland handlar tillhörigheten om något man fötts till. Att vara same är ett sådant exempel. En tillhörighet som man bara kan ha om man fötts till rätt etnicitet. Eller?
Read more...
 
Hotet från gruvorna och beslutsfattarna PDF Print E-mail
Friday, 07 December 2012 22:10
Det är snart ett år sedan vi gjorde ett temanummer om gruvexploateringarna i Sápmi. Under tiden vi jobbade med materialet så dök det hela tiden upp nya saker som prospekteringstillstånd och anmälda gruvbolag, och vi kände själva att vi låg helt rätt i tiden. Tidningen, som kom ut i slutet på januari, blev väldigt uppmärksammad bland våra läsare. Än idag skickar vi ut tidningar till dem som vill sprida den vidare och göra andra uppmärksamma på pågående och kommande gruvexploateringar. 
Read more...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 Next > End >>

Page 7 of 8