Samefolket Redaktörn
Renen som kultur och vinstdrivande näring PDF Print E-mail
Thursday, 30 January 2014 22:36
Många renskötare tycker att det skrivs för lite om renskötseln i Samefolket. Å andra sidan finns det läsare som tycker att det bara skrivs om renskötsel i tidningen. Perspektiven är olika och det är vanskligt att göra en bedömning om vad som är rätt och fel. Sanningen är den att det är svårt att tillgodose alla läsares behov och åtminstone läsare av Samefolket vet att samer inte är en enda homogen grupp, något som tycks gått många ur majoritetsbefolkningen förbi.
Read more...
 
Kulturen i huvudstadsåret PDF Print E-mail
Sunday, 08 December 2013 22:26
Det har onekligen varit svårt att undvika att Umeå utsetts till kulturhuvudstad 2014. Sedan det blev klart 2009 har det bubblat fram i media i en sällan sinande ström. Projekt har presenterats, finansiärer har offentliggjorts och byggplaner har verkställts. Allt detta i ett positivt och glatt skimmer. Att vara kulturhuvudstad har bara fördelar. Så har de styrande inom Umeå kommun och inom organisationen för Umeå2014 fått det att verka.
Read more...
 
Kampen om framtiden PDF Print E-mail
Sunday, 22 September 2013 21:47
Sommaren 2013 är en sommar att minnas. Det blev sommaren då många slöt sig samman och höjde sina röster mot Sveriges gruvpolitik. Den centrala platsen för motståndet har i fysisk form varit Gállok, fyra mil nordväst om Jokkmokk. Det som prospekteringsbolaget Jokkmokk Iron Mines VD Fred Boman i en intervju beskrev som en samlingsplats för ”udda individer” visade sig vara något mycket mer än så. 
Read more...
 
Gruvboom och queerhet PDF Print E-mail
Friday, 25 October 2013 05:50
Det är mycket fokus på gruvboomen just nu, vilket är bra. Det är naturligtvis inte bra att det överhuvudtaget finns planer på gruvor som hotar såväl miljö som människor, men det är positivt att frågan lyfts upp och debatteras. Att leva och verka i den samiska kulturen, med allt vad det innebär, innebär också att i många sammanhang vara påverkad och utlämnad till beslut som ligger i händerna på makthavare. 
Read more...
 
Dags att börja snacka PDF Print E-mail
Wednesday, 03 July 2013 22:09

När den här tidningen når ut till er läsare är det drygt en månad sedan resultatet i sametingsvalet blev klart. Sameradion sände en valvaka från Luleå där det var både glada och sura miner bland politikerna, beroende på respektive partis valresultat.

Read more...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 Next > End >>

Page 6 of 8