Samefolket Redaktörn
Att synliggöra det samiska PDF Print E-mail
Sunday, 06 July 2014 08:26
Drygt en vecka innan finalen i TV3:s underhållningsprogram Talang skickade vi förra numret av Samefolket till tryck. Jag nämnde en av finalisterna Jon Henrik Fjällgren i min ledare då också, men utan att veta att han skulle kamma hem segern. Många var vi som trodde och hoppades att hans talang skulle räcka hela vägen även om det är omöjligt att förutspå resultatet i ett underhållningsprogram. Men Jon Henrik har vad som krävs, som det brukar heta, och sedan dess har det rullat på. Radiointervjuer, konserter, festivalspelningar och resor fyller den numera rikskända Jon Henriks vardag. En ganska stor kontrast mot fjällvidder och ett anonymt liv som renskötare.
Read more...
 
Underhållning och kunskap PDF Print E-mail
Tuesday, 27 May 2014 19:55
För några år sedan läste jag en bok om en inbiten stockholmstjej som av olika anledningar åkte upp till en fiktiv by i Norrbotten. Där träffar hon en renskötare och blir förälskad. Jag minns att jag tyckte det var kul och jag blev lite glad att en renskötare fick plats i en svensk bok.
Read more...
 
Budskapet är poängen PDF Print E-mail
Sunday, 23 March 2014 21:49
Det händer samiskt i Umeå just nu. Med all rätt. Är det kulturhuvudstad så är det. Ubmejen biejvieh, samiska veckan, som året till ära var dubbelt så lång, har precis avslutats när jag skriver detta och även invigningen av den andra årstiden, vårvintern.

Veckan innan det gjorde Sametinget ett besök i Umeå för att hålla sitt första plenum för året på orten. Liksom samma tid ifjol avhandlades Sametingets gruvpolicy. Det börjar sorgligt nog likna en årligt återkommande tradition.
Read more...
 
Den viktiga kulturbäraren PDF Print E-mail
Sunday, 27 April 2014 07:41
Det samiska språket är ett ständigt aktuellt ämne i det samiska samhället. Inte minst möjligheterna att lära sig språket som man på ett eller annat sätt förlorat eller aldrig fått. Men givetvis också möjligheten att behålla språket när man som barn kommer in i skolsystemet. Ett av privilegierna som finns för barn upp till högstadienivå är sameskolorna. De är endast fem stycken, men de finns. Jag fick själv inte möjligheten att gå sameskola och jag inbillar mig att det hade varit en bra grej, både för den språkliga delen men också för den kulturella delen.
Read more...
 
För mycket samiskt i Sápmi? PDF Print E-mail
Monday, 24 February 2014 20:51
Det har gått några veckor av 2014. Umeå har officiellt invigts som Europas kulturhuvudstad och under den timmeslånga invigningen valde man att lyfta fram den samiska kulturen. En hel timme alltså. Helt plötsligt syns den samiska kulturen i ett större sammanhang och som på en given signal kommer kritiken, inte minst från umeborna. ”För mycket samiskt”, ”vi känner inte igen oss”, ”Umeå är ingen samisk stad”. Det samiska var plötsligt synligt i en påkostad show och syntes således ”för mycket”.
Read more...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 Next > End >>

Page 5 of 8