Samefolket Redaktörn
En engagerad minister är en bra början PDF Print E-mail
Friday, 27 February 2015 15:26
Jokkmokks vintermarknad är över för den här gången och likaså firandet av samefolkets dag, även kallad samernas nationaldag. Det är den dagen på året som svenska medier pliktskyldigt uppmärksammar sitt urfolk genom krönikor eller en exotisk intervju, gärna med titeln ”same” efter namnet på personen ifråga. Det är ungefär det.
Read more...
 
Orostider och gammal unken kolonialism PDF Print E-mail
Thursday, 22 January 2015 21:25
Nytt år och nya möjligheter. Och i världen verkar det vara oroligare än någonsin. Nyligen utsattes en tidningsredaktion i Paris för en terrorattack som slutade med flera döda. I Sverige har det politiska läget varit kritiskt en tid med avisering om extraval innan partierna lyckades göra en överenskommelse.

Främlingsfientlighet, extremism, hot mot demokratin och våld mot medmänniskor. Det är mycket nu och det tycks bara bli värre och värre.
Read more...
 
Gruvvänlig minister med rennäringsansvar PDF Print E-mail
Thursday, 23 October 2014 20:35
Valet 2014 är avgjort och Sverige har fått en ny regering. Det är alltid lika spännande när de nya ministrarna ska offentliggöras, även om det samiska folkets kultur och näring delas upp mellan flera olika departement.

Jag tror att många drog efter andan när nya statsministern Stefan Löfven (S), tillkännagjorde att Haparandas tidigare kommunalråd Sven-Erik Bucht blir ny landsbygdsminister. Även om man inte kan kalla honom för sameminister så är han en av dem som ansvarar för bland annat rennäring.
Read more...
 
Rättigheterna som berör alla PDF Print E-mail
Thursday, 04 December 2014 21:44
I mitten på november anordnades mänskliga rättighetsdagarna i Umeå. Inte på något sätt en unik tillställning, den arrangeras på olika platser i landet en gång per år. Det är den största konferensen i sitt slag i Europa i syfte att bidra till att utveckla tillämpningen av mänskliga rättigheter i Sverige och internationellt.

Jag har aldrig själv deltagit på MR-dagarna tidigare och trots att jag tycker mig känna till vad mänskliga rättigheter handlar om var det ändå en ögonöppnare.  
Read more...
 
Det osynliga våldet PDF Print E-mail
Friday, 19 September 2014 20:08
Det finns frågor som är känsligare än andra att beröra i samhället. Vilka dessa frågor är skiljer sig till viss del mellan det svenska samhället och det samiska. Men en fråga som de flesta ryggar till och känner sig obekväma inför är mäns våld mot kvinnor. Vad ska man tycka? Vem ska man tro på? Hur ska man förhålla sig till det faktum att det existerar? Existerar det förresten alls i det samiska samhället?

Tyvärr är det så att det samiska samhället inte är förskonat från detta samhällsproblem. Mäns våld mot kvinnor finns mer eller mindre i alla samhällsklasser och kulturer. I vilken utsträckning är ointressant, det är ett stort problem att det överhuvudtaget existerar.
Read more...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 Next > End >>

Page 4 of 8