Samefolket Redaktörn
Statens ord kan aldrig tas tillbaka PDF Print E-mail
Sunday, 20 September 2015 06:47
Sommaren är över för den här gången och hösten har gjort sitt intåg. När förra numret av Samefolket gick i tryck pågick Girjasrättegången för fullt. Nu har det hunnit gå drygt två månader sedan samebyns medlemmar och statens företrädare skiljdes åt vid Gällivare tingsrätt för att låta juridiken ha sin gång och invänta domen som kommer den 25 november.

Den mest intensiva debatten har svalnat. Samebyns advokat Peter Danowsky arbetar med andra mål i väntan på domen och vardagen för berörda och intresserade tillbringas inte längre i en rättegångssal i Gällivare. Men dagen för domen kommer sakta närmare för varje dag och de kränkande orden och de rasbiologiska termerna som statens företrädare uttalade under rättegången ekar kvar och kommer aldrig att kunna tas tillbaka.
Read more...
 
Samer och lappar i rättsstaten Sverige PDF Print E-mail
Saturday, 04 July 2015 01:14
Man är ju bara same om man bestämmer sig för att vara det. Allt är en lek med ord”. Två meningar som Sveriges justitiekansler Anna Skarhed sa i en intervju i Svenska Dagbladet under Girjasrättegången. Så är det kanske för en högt uppsatt person i kolonialismens Sverige. Meningen uttalade hon i samband med att hon försökte förklara att ordet lapp inte på något sätt användes i nedsättande mening av statens företrädare i Girjasmålet. I intervjun förklarar hon att ”samer är etniskt baserat, medan lappar är ett begrepp för nomadiserande personer”. Följt av de två meningarna här ovan.
Read more...
 
Gruvdrift, Melodifestival och okunskap PDF Print E-mail
Tuesday, 28 April 2015 05:33
I det här numret av Samefolket har vi två tunga block som vi valt att fokusera på, gruvexploatering och Jon Henrik Fjällgrens resa fram till finalen i Melodifestivalen. Två vitt skilda saker, men ändå inte helt olika.

I Älvsby kommun vill Boliden Minerals AB starta upp en ny gruva i anslutning till den gamla gruvan i Laver. Den tilltänkta gruvexploateringen har hamnat lite vid sidan om under kampen i Gállok. Den berör visserligen ”bara” en sameby och inte tre, men den är mitt i vinterbetesland och förfaringssättet och utgångsläget är detsamma som alla planerade gruvor.
Read more...
 
När staten tog marken och makten PDF Print E-mail
Thursday, 28 May 2015 17:30
Det är spännande tider nu. I dagarna startade den fem veckor långa rättegången där Girjas sameby stämt staten. Utgångsläget är förstås en seger, men det är ändå en viss nerv inblandad. Att ge sig på att stämma staten är liksom ingen liten skitgrej.

Inför rättegången bestämde vi oss för att rota runt lite i historien och damma av delar av det berömda Skattefjällsmålet. Resultatet blev såväl nutid som dåtid, historia och en del märkligheter. Allt detta hänger ihop, även om det inte alltid är så lätt att hänga med.
Read more...
 
Sverige ligger ljusår bort PDF Print E-mail
Thursday, 26 March 2015 06:50
Sitter vid min dator och försöker sammanfatta den senaste tidens intryck. Sametinget har haft plenum i Sundvall, Jon Henrik Fjällgren har blivit jojkare med hela svenska folket efter framgångarna i Melodifestivalen, Girjas sameby förbereder sig för att processa mot staten inom kort, Sofia Jannok har för första gången fått in en låt på P3:s spellista, renbetet har återigen varit rekorddåligt, följt av en extremt tidig vår hittills. Det har säkert hänt massa mer saker, men dessa saker blandar sig i ett virrvarr i mitt huvud. Och en sak är säker, Sápmi och Sverige befinner sig alltjämt ljusår ifrån varandra.
Read more...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 Next > End >>

Page 3 of 8