Samefolket Redaktörn En samisk seger kan väl inte vara ett steg bakåt?
En samisk seger kan väl inte vara ett steg bakåt? PDF Print E-mail
Thursday, 10 March 2016 00:00
Det var inte svårt att dras med i det tårögda kramkalaset i Gällivare den 3 februari. Det var då Girjas, nästan tio år efter att SSR beslutat att just den samebyn skulle stämma staten på rätten till småviltsjakt och fiske, vann i tingsrätten efter en lång och känslosam rättegång. Glädjen och lättnaden var inte att ta miste på, och ja, helt osakligt och med tydligt bristande objektivitet hade även undertecknad journalist svårt att hålla tårarna borta.

Jag är inte kvinna att bedöma konsekvenserna av den här domen. Det gör andra så mycket bättre och därför låter vi några personer resonera kring domen i detta nummer. Men jag har ändå svårt att se att Girjas seger kan vara ett steg bakåt, eller ens ett snedsteg, för samisk rätt. Det finns en uppenbar, ibland uttalad, oro för vad som ska hända nu, när samisk rätt på samebybasis stärks. Att icke-samer, ofta jägare, i ett kolonialt besudlat Sverige uttalar sådan oro är väl bara helt väntat och kanske inte något att fundera så mycket över. Men när det finns en grupp samer utanför samebyarna som känner sig tveksamma kring vad Girjas seger i tingsrätten ska leda till, så kanske det ska ses som ett symptom på något, som i alla fall är värt att reflektera över? Varför är de här samerna oroliga, trots att Girjas ordförande och andra gång på gång försäkrar att det här inte handlar om att stänga någon ute?

JO, MAN GRÄT en skvätt där i Gällivare och sedan fick man raskt torka tårarna och kasta sig in i marknadsdjungeln i Jokkmokk. Vi ägnar hela nio sidor av det här numret till att berätta om den samiska kulturexplosion som varje års
vintermarknad innebär.

Och så ska förstås Sametingets plenum har sin beskärda del av uppmärksamheten. För egen del minns jag rätt tydligt mitt första plenum. Det är nästan 20 år sedan och jag var relativt nytillträdd lokalredaktör i Jokkmokk – och jag förstod ingenting. Men jag minns några personer, och de är kvar än. Idag är det inte som att stiga in i en ny och okänd värld att bevaka plenum. Ibland är det snarare alltför förutsägbart. Man vet vem som kommer att tycka vad och vilka som röstar hur. Men det jag tyckte var tristast av allt det förutsägbara den här gången var nog att så få av de manliga ledamöterna brydde sig om att debattera jämställdhet. Endast en man äntrade talarstolen under debatten, och det var Anders Kråik.
Det är nog så, som flera ledamöter påpekade, att det går att definiera jämställdhet utifrån samiska, icke västerländska grunder. Men helt klart är, att också i samernas folkvalda plenum är jämställdhet en fråga nästan bara för kvinnor.

ÅSA LINDSTRAND