Samefolket Sápmi runt Nyhetsnotiser nr 6-7 2015
Nyhetsnotiser nr 6-7 2015 PDF Print E-mail
Saturday, 04 July 2015 01:12
Unik hällmålning i Arjeplogsfjällen

HISTORIA En hällmålning som tros vara mellan 4 000 och 6 000 år gammal har hittats i på en bergvägg intill sjön Kaskaure i Piteälvens källflöde i Arjeplogs kommun. Upptäckten gjordes ifjol av 13-åriga Solveig Andal Johansen som var på fiskesemester med familjen. Silvermuseet i Arjeplog kontaktades och först nyligen offentliggjordes målningen som målats med rödockra. Målningen tros vara den nordligaste i sitt slag som upptäckts.

 
Ny kanslichef för IFK Umeå

IDROTT Monica Svonni blir ny kanslichef för IFK Umeå. Hon efterträder Mats Bäcklund som går i pension efter 41 år. Monica Svonni har jobbat som idrottslärare på Dragonskolan i Umeå i tretton år och har en bred idrottsbakgrund som bland annat ledare och utbildare.

     Jag är mycket glad och inspirerad inför uppgiften. IFK Umeå är en anrik flersektionsförening med stark tradition, samtidigt som den nu visar en modern och spännande vilja till utveckling som känns mycket utmanande att medverka i. Det här ska bli fantastiskt roligt, säger Monica Svonni till Västerbottens-Kuriren.

Hon tillträder tjänsten som kanslichef den 1 augusti.


Ny ordförande för Samerna

POLITIK Simon Wetterlund valdes till ny ordförande för partiet Samerna på partiets årliga kongress i slutet på maj. Han efterträder Anders Kråik som varit partiets ordförande i 13 år. Simon Wetterlund har bland annat suttit i partistyrelsen.

 
Ny rektor för Sámi Allaskuvla

UTBILDNING Gunvor Guttorm blir ny rektor för Sámi Allaskuvla i Kautokeino. Hon kommer ursprungligen från Karasjok, men är bosatt i Jokkkmokk. Gunvor Guttorm arbetar i dagsläget som professor i duodji vid högskolan. Hon efterträder Jelena Porsanger och tillträder tjänsten den 1 augusti.

 

Satsning på lärare i minoritetsspråk

UTBILDNING Regeringen har beviljat Skolverket 914 000 kronor under innevarande år för att stötta deltagandet i utbildningssatsningen för lärare i romani chib, samiska och meänkieli. Utbildningssatsningen ges vid Umeå universitet, Stockholms universitet och Södertörns folkhögskola. Den pågår under fem terminer och möjliggör en snabb förstärkning av antalet lärare i minoritetsspråk.

     Bristen på utbildade lärare är något som de nationella minoriteterna tagit upp varje gång vi träffats. Nu ser vi till att regeringen levererar konkret politik. Utbildning på sitt eget språk är avgörande för att de nationella minoritetsspråken ska kunna leva vidare. Nu gör vi en rejäl satsning för att göra det möjligt för så många som möjligt att bli lärare, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke i ett pressmeddelande.


Vill stämma staten för rovdjurspolitiken

RENNÄRING Svenska Samernas Riksförbund har fått 500 000 kronor av Samefonden. Pengarna ska användas till att utreda möjligheterna att stämma staten för dess rovdjurspolitik. SSR vill undersöka statens ansvar för samerna som urfolk ur ett folkrättsligt perspektiv och statens ansvar för den enskilda renägaren.


FN-klagomål hemligstämplat

RÄTTIGHETER FN:s rasdiskrimineringskommitté, CERD, meddelade i slutet på maj att den ogillar Sveriges avvisningsgrunder i Rönnbäcken och upprepar att ingen gruvverksamhet får pågå i området till dess kommittén beslutat annat. Bland annat har CERD slagit fast att samerna har egendomsätt i området kring Rönnbäcken. Nu vägrar Utrikesdepartementet lämna ut rasdiskrimineringskommittén senaste uttalande. Det är forskaren Rebecca Lawrence som i intervju i SR Sameradion & SVT Sápmi berättar att hon försökt begära ut handlingen för sitt forskningsprojekt som bekostas av Formas. Enligt de uppgifter hon fått ska handlingen omfattas av sekretess och förklaringen sägs vara att det rör en mellanfolklig organisation som kan störa Sveriges mellanfolkliga förbindelser.


Nej till gruva i Fäbodliden

EXPLOATERING Det blir ingen gruvdrift i Fäbodliden i Lycksele kommun. Verksamheten har varit till salu sedan Lappland Goldminers konkurs för drygt ett år sedan. Dragon Mining, som drivit Svartlidengruvan, hoppades på att ta över den planerade gruvan i Fäbodliden. Men nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att det inte blir någon gruvdrift i Fäbodliden.

 
Forskare får medel för projekt om Laestadius

FORSKNING Anne Heith, docent på Institutionen för kultur- och medievetenskaper vid Umeå Universitet är en av sju forskare i Sverige som har fått medel från Riksbankens jubileumsfond Sabbatical. I projektet Avkolonisering och väckelse, Laestadianismens roll i nutida samiska och tornedalska texter ska hon publicera en vetenskaplig volym om Lars Levi Laestadius roll i samisk och tornedalsk kulturell mobilisering.