Samefolket Sápmi runt Nyhetsnotiser nr 3 2015
Nyhetsnotiser nr 3 2015 PDF Print E-mail
Thursday, 26 March 2015 06:54
Bergsstaten skickar Gállok till regeringen

GRUVOR Myndigheten Bergsstaten valde att inte fatta något eget beslut i frågan om gruvbrytning i Gállok fem mil väster om Jokkmokk. Istället hamnar nu frågan på regeringens bord. Länsstyrelsen i Norrbotten har tidigare avstyrkt bearbetningskoncession för bolaget Jokkmokk Iron Mines AB, ett dotterbolag till Beowulf Mining, bland annat med hänvisning till alltför stor påverkan på befintliga näringar.

 
Northland misstänks för många miljöbrott

GRUVOR Konkursade Northland Resources som i ett par års tid bedrivit gruvdrift i Pajala har hittills anmälts för fyra olika brott.  Den senaste anmälan kommer från Bergsstaten som misstänker att bolaget brutit mot minerallagen då det uppfört delar av sitt sandmagasin, där gruvavfallet lagras, utanför det område det haft tillstånd till. Tidigare har länsstyrelsen i Norrbotten anmält Northland för att bland annat grundvattennivån sänkts med hela 16 meter istället för som bolaget uppgivit mindre än en meter. En annan anmälan rör att Northland plötsligt ändrade förutsättningarna för malmtransporterna.


Styrelseledamot dömd för sexualbrott

LAG OCH RÄTT En man med en framträdande position i sin sameby har dömts i tingsrätt för sexuellt ofredande. Mannen har via mobiltelefon och sociala medier kontaktat och sexuellt ofredat en 15-årig flicka. En av åtalspunkterna var också olaga tvång i kontakterna med 15-åringen, men där ansåg inte tingsrätten inte bevisningen nog starkt för att åtalspunkten skulle gillas. Ytterligare en åtalspunkt, nämligen vapenbrott, har den åtalade erkänt. Han förnekar däremot sexuellt ofredande och olaga tvång. Mannen ska betala 6 000 i skadestånd till 15-åringen och 4 000 i rättegångskostnader.


Avtal ska göra psykiatrisk vård för samer bättre

HÄLSA Region Jämtland Härjedalen och Sanks, Samiskt nationellt kompetenscenter för psykisk hälsa, har ingått ett avtal. Avtalet innebär att patienter kan remitteras mellan de båda hälsoinstitutionerna och att Region Jämtland Härjedalen kan begära stöd från SANKS i vården av samiska patienter inom primärvården. SANKS kan också bidra med utbildning i samisk kultur och hälsa. Avtalet innebär dessutom att parterna kan utveckla vårdtjänster riktade till den sydsamiska befolkningen. Avtalet är ett sätt att öka kulturförståelsen inom vården i sydsamiskt område och bidrar enligt Olle Christmansson, primärvårdschef, till att man bättre kan leva upp till kraven om likvärdighet i vården. I samrådsgruppen sitter bland andra Per-Henrik Bergkvist som samisk representant och Gunn Heatta, chef för SANKS.


Tre kulturarbetare fick stipendier

KULTUR Samiska rådet har delat ut kulturstipendier till samiska kulturarbetare som under ett år ska arbeta med de projekt de sökt pengar till. De tre får dela på 20 000 euro. Stipendiaterna är slöjdaren och silversmeden Erica Huuva Simma som ska arbeta med Slow Art Sápmi, slöjdaren och aktivisten Jenni Laiti som ska jobba med aktivistgruppen Suohpanterrors utställning och Ivan Matrekhin, musiker och textförfattaren från ryska sidan, som ska ägna kommande året åt att skriva poesi. Sammanlagt 31 ansökningar kom in till Samiska rådet.


Nya vägvisare i Mijá Gäjnno

POLITIK Sametingspartiet Min Geaidnu/Mijá Gäjnno/Mijjen Geajnoe har valt nya vägvisare. Det är Christina Åhrén och Stefan Mikaelsson som nu tar över ledningen för partiet och framdeles ansvarar för såväl externa som interna partifrågor.
 
Last Updated on Tuesday, 28 April 2015 05:29